Hamburger jarski z jajkiem

Hamburger  jarski z jajkiem

Przyszedl letni czas,wiec kazdy stara sie ograniczac spozywanie miesa,mam propozycje w zwiazku z tym i jest to hamburger z cukinii i ziemniakow.

Do zrobienia hamburgerow moga byc uzyte jak najbardziej pozostale ziemniaki po obiedzie,wystarczy dodac uduszona z cebulka cukinie i mamy smaczne,zdrowe danie,tym bardziej ze zapiekamy je w piekarniku.

Zapraszam!

Zdjęcie - Hamburger  jarski z jajkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Hamburger  jarski z jajkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Hamburger jarski z jajkiem

Przepis na 4 hamburgery

.3 srednie ziemniaki

.2 cukinie

.1 cebulka

.2 zabki czosnku

.2 lyzki bulki tartej

.2 lyzki startego sera parmegian lub dowolnego

.1 zoltko jajka

.1 lyzka pokrojonych dowolnych ziol

.4 jajka

.sol i pieprz


Wykonanie

-ugotowane ziemniaki zmielic lub utluc tluczkiem

-cukinie pokroic w mala kostke lub zetrzec na grubej tarce

-pokrojona cebulke z czosnkiem zeszklic na niewielkiej ilosci oliwy z oliwek,dodac cukinie i dusic pod przykryciem az zmieknie ( ok.7 min )-wystudzic

-polaczyc cukinie z ziemniakami,dodac pozostale skladniki i dobrze wymieszac reka

-za pomoca metalowej obreczy ksztaltujemy forme hamburgera

-ukladamy je kolejno na blaszce wylozonej papierem do pieczenia i polewamy strumykiem oliwy z oliwek

-pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200stC przez 20 min

-smazymy jajka tak,aby zoltko bylo plynne,potem nakladamy je na hamburger

-calosc posypujemy sola i pieprzem oraz pokrojonym szczypiorkiem

Smacznego!

Kategorie przepisów