Grzybowe empanadas

Grzybowe empanadas

Zdjęcie - Grzybowe empanadas - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Grzybowe empanadas - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Grzybowe empanadas - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Grzybowe empanadas - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Grzybowe empanadas - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Grzybowe empanadas - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Grzybowe empanadas - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Grzybowe empanadas - Przepisy kulinarne ze zdjęciami 

Składniki na ciasto:

  • 300 g mąki pszennej
  • 150 g masła
  • 100 g kwaśnej śmietany lub jogurtu greckiego
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mleka
  • 1 łyżeczka soli

na farsz:

  • 500 g pieczarek
  • 200 g cebuli
  • 100 g suszonych grzybów
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 5 łyżek oleju Kujawski 3 ziarna
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

W misce mieszamy mąkę i sól, dodajemy zimne masło pokrojone w kostkę, łączymy całość za pomocą miksera wyposażonego w hak do wyrabiania ciasta lub ręcznie. Kiedy masło połączy się z mąką, dodajemy żółtka i śmietanę, szybko zagniatamy. Formujemy kulę, owijamy folią i wkładamy do lodówki na ok. 60 minut.

 

Suszone grzyby moczymy w wodzie przez ok. 30 min, następnie odlewamy wodę, zalewamy ponownie wodą i doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z ognia, odcedzamy.

Na patelni rozgrzewamy olej Kujawski, wrzucamy posiekaną cebulę i czosnek. Kiedy cebula zmięknie, dodajemy posiekane pieczarki, smażymy całość, aż cała woda z grzybów odparuje. Na koniec dodajemy sól i pieprz.

W pojemniku blendera miksujemy usmażone pieczarki i namoczone suszone grzyby. Miksujemy do momentu rozdrobnienia na maleńkie kawałki, doprawiamy do smaku i dodajemy posiekaną pietruszkę.

Ciasto rozwałkowujemy na blacie posypanym mąką, wykrawamy krążki o średnicy ok. 10 cm. Na środek nakładamy łyżeczkę farszu, zlepiamy brzegi i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Piekarnik nagrzewamy do 175°C. 

Empanadas smarujemy jajkiem rozkłóconym z mlekiem i pieczemy przez ok. 30-40 min.

 

 

Przepis pochodzi z slodkikompromis.pl  

Kategorie przepisów