Grzybowe empanadas
Składniki na ciasto:
- 300 g mąki pszennej
- 150 g masła
- 100 g kwaśnej śmietany lub jogurtu greckiego
- 2 żółtka
- 1 jajko
- 2 łyżki mleka
- 1 łyżeczka soli
na farsz:
- 500 g pieczarek
- 200 g cebuli
- 100 g suszonych grzybów
- 1 ząbek czosnku
- 1 pęczek natki pietruszki
- 5 łyżek oleju Kujawski 3 ziarna
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
W misce mieszamy mąkę i sól, dodajemy zimne masło pokrojone w kostkę, łączymy całość za pomocą miksera wyposażonego w hak do wyrabiania ciasta lub ręcznie. Kiedy masło połączy się z mąką, dodajemy żółtka i śmietanę, szybko zagniatamy. Formujemy kulę, owijamy folią i wkładamy do lodówki na ok. 60 minut.
Suszone grzyby moczymy w wodzie przez ok. 30 min, następnie odlewamy wodę, zalewamy ponownie wodą i doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z ognia, odcedzamy.
Na patelni rozgrzewamy olej Kujawski, wrzucamy posiekaną cebulę i czosnek. Kiedy cebula zmięknie, dodajemy posiekane pieczarki, smażymy całość, aż cała woda z grzybów odparuje. Na koniec dodajemy sól i pieprz.
W pojemniku blendera miksujemy usmażone pieczarki i namoczone suszone grzyby. Miksujemy do momentu rozdrobnienia na maleńkie kawałki, doprawiamy do smaku i dodajemy posiekaną pietruszkę.
Ciasto rozwałkowujemy na blacie posypanym mąką, wykrawamy krążki o średnicy ok. 10 cm. Na środek nakładamy łyżeczkę farszu, zlepiamy brzegi i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piekarnik nagrzewamy do 175°C.
Empanadas smarujemy jajkiem rozkłóconym z mlekiem i pieczemy przez ok. 30-40 min.
Przepis pochodzi z slodkikompromis.pl