Gryczane galette ze śliwkami
Wiecie co, chyba cieszę się, że już jesień. Mam ochotę chodzić w swetrach w jodełkę, założyć płaszcz i opatulić się ciepłym szalikiem, obserwować jak liście spadają z drzew i słuchać jak szumią pod butami. Ale tak najbardziej, to marzę, by już założyć ciepłe wełniane skarpety, usiąść wygodnie w fotelu z ciepłą herbatą w dłoni i dobrym ciastem obok na talerzyku. Jesienią bardzo lubię piec rustykalne tarty, które wyglądają tak uroczo niedbale, a jednocześnie niezwykle domowo. Na kawałku rozwałkowanego ciasta układam zwykle jabłka, śliwki, gruszki lub morele i czasem dorzucam ulubione bakalie lub korzenne przyprawy. W dzisiejszym przepisie na galette postanowiłem wykorzystać pełnoziarnistą mąkę gryczaną, która nadaje wypiekom niepowtarzalnego aromatu. Gorąco zachęcam do wypróbowania. Z pewnością ta tarta umili Wam długie jesienne wieczory. :)
*
SKŁADNIKI
na tartę o średnicy ok. 30 cm
- 210 g pełnoziarnistej mąki gryczanej
- 180 g masła
- 1 żółtko
- 2 łyżki erytrolu (lub cukru pudru)
- szczypta soli
- 1 łyżeczka skrobi z tapioki lub ziemniaczanej
- 600-800 g słodkich śliwek
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżka miodu lub syropu klonowego
Mąkę gryczaną wymieszaj z erytrolem oraz solą. Posiekaj doń masło i wbij żółtko. Zagnieć szybko ciasto (jak tradycyjne kruche). Uformuj kulę i wstaw na 1 godzinę do lodówki. Po tym czasie rozwałkuj na duży okrąg. W odległości 5 cm od brzegu posyp wierzch skrobią i ułóż połówki śliwek, następnie boki zagnij do środka. Śliwki posyp z wierzchu cynamonem. Ciasto wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz ok. 35-40 minut. Odstaw do częściowego wystudzenia, a następnie wierzch polej miodem. Pokrój na kawałki i podawaj.
*