Grochówka z kiszoną kapustą

Grochówka z kiszoną kapustą
Zdjęcie - Grochówka z kiszoną kapustą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Grochówka z kiszoną kapustą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Grochówka z kiszoną kapustą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Grochówka z kiszoną kapustą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Grochówka z kiszoną kapustą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 250 g kiszonej kapusty
  • 200 g grochu łuskanego (połówki)
  • 150 g wędzonego boczku
  • 75 g marchwi
  • 50 ml oleju lnianego Kujawski
  • 50 g cebuli
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • ½ łyżeczki majeranku
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie

Kapustę zalewamy zimną wodą i gotujemy około 30 minut. Następnie odcedzamy na sicie.


Boczek i cebulę drobno kroimy.


Podsmażamy boczek, a gdy tłuszcz zacznie się wytapiać, dodajemy cebulę. Całość lekko podsmażamy.


Do garnka wlewamy 1,5 l wody lub bulionu warzywnego. Dodajemy groch, startą marchew, liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy około 30 minut lub do momentu, aż groch będzie miękki, ale wciąż nie rozgotowany.


Do zupy dodajemy ugotowaną kapustę i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy razem kilka minut.


Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem.


Zupę rozlewamy do talerzy i skrapiamy olejem lnianym.



Przepis pochodzi z www.osmykolorteczy.pl

Kategorie przepisów