Grejpfrut z kaszą jaglaną i bakaliami

Grejpfrut z kaszą jaglaną i bakaliami
Zdjęcie - Grejpfrut z kaszą jaglaną i bakaliami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • grejpfrut
  • 4 łyżki kaszy jaglanej
  • kilka orzechów włoskich, nerkowców i migdałów
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka cukru
  • szczypta kardamonu
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego Kujawski tłoczonego na zimno
Przygotowanie

Kaszę ugotować. Grejpfrut umyć, rozkroić na pół i wydrążyć środek. Miąższ oddzielić od skórek i pokroić na kawałki. Na patelni roztopić cukier i miód. Połówki grejpfruta odwrócić wewnętrzną stroną, położyć na patelni i skarmelizować. 


Zdjąć grejpfruta z patelni, a na roztopiony miód i cukier dać pokrojone orzechy, migdały i kawałki miąższu grejpfruta. Smażyć przez kilka minut. 


Wymieszać z kaszą, olejem słonecznikowym, doprawić kardamonem. Farszem napełnić połówki grejpfruta.

Kategorie przepisów