Gołąbki z kaszą bulgur i sosem grzybowym

Gołąbki z kaszą bulgur i sosem grzybowym

Zdjęcie - Gołąbki z kaszą bulgur i sosem grzybowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ugotowaliśmy gołąbki z kaszą i grzybami, za to bez mięsa i to był bardzo dobry pomysł. Dobrze przyprawiona kasza bulgur, a do tego jeszcze grzybowy sos, to po prostu sztos 👌Olej Kujawski z pierwszego tłoczenia idealnie nadaje się do zrobienia tego dania. Jest źródłem kwasów omega-3 oraz witamin E+K.

Składniki na gołąbki z kaszą bulgur i sosem grzybowym:

  • 1 główka kapusty włoskiej
  • 1 duża cebula
  • 500 g grzybów
  • 3 łyżki oleju Kujawskiego z pierwszego tłoczenia
  • 200 g kaszy bulgur (2 woreczki)
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • pieprz, sól
  • ziele angielskie
  • liście laurowe
  • 300 ml śmietany 30%
  • świeża natka pietruszki
  • świeży koperek

Zdjęcie - Gołąbki z kaszą bulgur i sosem grzybowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jak przygotować gołąbki z kaszą bulgur i sosem grzybowym?

Na patelnię wlewamy olej Kujawski i rozgrzewamy. Na rozgrzanym oleju rzepakowym smażymy pokrojoną cebulę i dodajemy grzyby. Smażymy przez ok. 10 min. Po usmażeniu grzyby dzielimy na dwie części.

Do miski dodajemy ugotowaną kaszę bulgur i część grzybów. Przyprawiamy i dokładnie mieszamy.

Z kapusty zdejmujemy liście i podgrzewamy je w mikrofali na pełnej mocy przez ok. 6-10 min., żeby je zmiękczyć. Kiedy liście są już miękkie – ścinamy zgrubiałą żyłę liścia. W tak przygotowane liście kapusty włoskiej zawijamy farsz i gołąbki układamy ciasno w garnku.

Zalewamy bulionem, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe i gotujemy przez ok. 2 godziny pod przykryciem.

Zdjęcie - Gołąbki z kaszą bulgur i sosem grzybowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Sos grzybowy:

Do podsmażonych grzybów i cebuli wlewamy bulion spod ugotowanych gołąbków i podbijamy śmietanką. Sos przyprawiamy i gotujemy przez ok. 5 min. Gdy sos grzybowy zgęstnieje – dodajemy pokrojoną natkę pietruszki i przez chwilę gotujemy.

Ugotowane gołąbki z kaszą bulgur i grzybami polewamy sosem grzybowym oraz posypujemy świeżym koperkiem.

 

Liczba porcji: 6
Czas przygotowania: 3 godziny
Stopień trudności: średnio trudne

Kategorie przepisów