Gołąbki z kaszą bulgur i sosem grzybowym
Ugotowaliśmy gołąbki z kaszą i grzybami, za to bez mięsa i to był bardzo dobry pomysł. Dobrze przyprawiona kasza bulgur, a do tego jeszcze grzybowy sos, to po prostu sztos 👌Olej Kujawski z pierwszego tłoczenia idealnie nadaje się do zrobienia tego dania. Jest źródłem kwasów omega-3 oraz witamin E+K.
Składniki na gołąbki z kaszą bulgur i sosem grzybowym:
- 1 główka kapusty włoskiej
- 1 duża cebula
- 500 g grzybów
- 3 łyżki oleju Kujawskiego z pierwszego tłoczenia
- 200 g kaszy bulgur (2 woreczki)
- 500 ml bulionu warzywnego
- pieprz, sól
- ziele angielskie
- liście laurowe
- 300 ml śmietany 30%
- świeża natka pietruszki
- świeży koperek
Jak przygotować gołąbki z kaszą bulgur i sosem grzybowym?
Na patelnię wlewamy olej Kujawski i rozgrzewamy. Na rozgrzanym oleju rzepakowym smażymy pokrojoną cebulę i dodajemy grzyby. Smażymy przez ok. 10 min. Po usmażeniu grzyby dzielimy na dwie części.
Do miski dodajemy ugotowaną kaszę bulgur i część grzybów. Przyprawiamy i dokładnie mieszamy.
Z kapusty zdejmujemy liście i podgrzewamy je w mikrofali na pełnej mocy przez ok. 6-10 min., żeby je zmiękczyć. Kiedy liście są już miękkie – ścinamy zgrubiałą żyłę liścia. W tak przygotowane liście kapusty włoskiej zawijamy farsz i gołąbki układamy ciasno w garnku.
Zalewamy bulionem, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe i gotujemy przez ok. 2 godziny pod przykryciem.
Sos grzybowy:
Do podsmażonych grzybów i cebuli wlewamy bulion spod ugotowanych gołąbków i podbijamy śmietanką. Sos przyprawiamy i gotujemy przez ok. 5 min. Gdy sos grzybowy zgęstnieje – dodajemy pokrojoną natkę pietruszki i przez chwilę gotujemy.
Ugotowane gołąbki z kaszą bulgur i grzybami polewamy sosem grzybowym oraz posypujemy świeżym koperkiem.
Liczba porcji: 6
Czas przygotowania: 3 godziny
Stopień trudności: średnio trudne