Gnocchi w kremowym sosie curry

Gnocchi w kremowym sosie curry to pyszne, rozgrzewające danie. Do tego jednogarnkowe! Czyli idealne! Ten sos curry jest tak kremowy i tak idealnie otula kluseczki.
Do smażenia użyłam oleju Kujawskiego – to idealny olej do smażenia, tłuczony z polskiego rzepaku! Ma neutralny smak i zapach, przez co sprawdzi się do wielu dań!
Składniki na gnocchi w kremowym sosie curry:
(4 porcje)
- 2 duże cebule
- 400 g ciecierzycy konserwowej
- 1/2 kalafiora
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 400 g gnocchi
- 300 ml mleka
- 2 łyżki oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia
- 150 ml mocnego bulionu
- 30 g parmezanu
- 1 łyżka soku z cytryny
- pęczek natki pietruszki
- 2 łyżeczki curry
- 1 łyżeczka kurkumy,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- 1/2 łyżeczki mielonego imbiru,
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej,
- sól i pieprz do smaku
Przyrządzanie gnocchi w kremowym sosie curry:
Olej rzepakowy rozgrzewamy na patelni, wrzucamy pokrojoną cebulę, troszkę soli i smażymy.
Dodajemy odsączoną ciecierzycę oraz przyprawy i podsmażamy.
Następnie dodajemy różyczki kalafiora, bulion – dokładnie mieszamy i pod przykryciem gotujemy przez kilka minut, aż kalafior będzie prawie miękki.
Następnie dodajemy gnocchi, mleko, parmezan, sok z cytryny i natkę pietruszki – mieszamy i gotujemy przez kilka minut, aż kluseczki będą miękkie. Dodajemy koncentrat pomidorowy i gotujemy aż sos zrobi się gęsty.
Tylko tyle i gnocchi w kremowym sosie curry gotowe!
Porada kulinarna 🔥:
Gnocchi idealne: Aby gnocchi miały najlepszą konsystencję, warto je wcześniej lekko podsmażyć na 1 łyżce oleju Kujawskiego, aż się zarumienią. Dzięki temu będą miały delikatnie chrupiącą skórkę, a w środku pozostaną miękkie i puszyste.
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: 30 min
Stopień trudności: prosty przepis