Gnocchi w kremowym sosie curry

Gnocchi w kremowym sosie curry

Zdjęcie - Gnocchi w kremowym sosie curry - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Gnocchi w kremowym sosie curry to pyszne, rozgrzewające danie. Do tego jednogarnkowe! Czyli idealne! Ten sos curry jest tak kremowy i tak idealnie otula kluseczki.

Do smażenia użyłam oleju Kujawskiego – to idealny olej do smażenia, tłuczony z polskiego rzepaku! Ma neutralny smak i zapach, przez co sprawdzi się do wielu dań!

Składniki na gnocchi w kremowym sosie curry:

(4 porcje)

  • 2 duże cebule
  • 400 g ciecierzycy konserwowej
  • 1/2 kalafiora
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 400 g gnocchi
  • 300 ml mleka
  • 2 łyżki oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia
  • 150 ml mocnego bulionu
  • 30 g parmezanu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • pęczek natki pietruszki
  • 2 łyżeczki curry
  • 1 łyżeczka kurkumy,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru,
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • sól i pieprz do smaku

Zdjęcie - Gnocchi w kremowym sosie curry - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przyrządzanie gnocchi w kremowym sosie curry:

Olej rzepakowy rozgrzewamy na patelni, wrzucamy pokrojoną cebulę, troszkę soli i smażymy.

Dodajemy odsączoną ciecierzycę oraz przyprawy i podsmażamy.

Następnie dodajemy różyczki kalafiora, bulion – dokładnie mieszamy i pod przykryciem gotujemy przez kilka minut, aż kalafior będzie prawie miękki.

Następnie dodajemy gnocchi, mleko, parmezan, sok z cytryny i natkę pietruszki – mieszamy i gotujemy przez kilka minut, aż kluseczki będą miękkie. Dodajemy koncentrat pomidorowy i gotujemy aż sos zrobi się gęsty.

Tylko tyle i gnocchi w kremowym sosie curry gotowe!

Porada kulinarna 🔥:
Gnocchi idealne: Aby gnocchi miały najlepszą konsystencję, warto je wcześniej lekko podsmażyć na 1 łyżce oleju Kujawskiego, aż się zarumienią.  Dzięki temu będą miały delikatnie chrupiącą skórkę, a w środku pozostaną miękkie i puszyste.

Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: 30 min
Stopień trudności: prosty przepis

Kategorie przepisów