Foccacia z rozmarynem
Focaccia podana z dobrą oliwą w towarzystwie czerwonego wytrawnego wina...
Focaccia z rozmarynem
SKŁADNIKI:
- 1 kg mąki pszennej chlebowej
- 1/2 l wody
- 1 łyżeczka cukru
- 5 dkg świeżych drożdży
- 1 szklanka oliwy oraz trochę do posmarowania
- 1 łyżka soli
- gruba sól do posypania
- kilka gałązek świeżego rozmarynu
Do miski przesiej mąkę, dodaj sól, zaczyn oraz wodę. Wyrób gładkie ciasto, odstaw na 5 minut i ponownie wyrób.
Wyrobione ciasto, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce do wyrastania na około godzinę.
Dużą blaszkę (piekarnikową) posmaruj oliwą i rozłóż na niej równomiernie ciasto. Posyp pokrojonym drobno rozmarynem i posmaruj wierzch oliwą. Odstaw na chwilę, aby ciasto zaczęło rosnąć. "Ponakłuwaj" ciasto palcami, posyp gruboziarnistą solą i odstaw na 15-20 minut w ciepłe miejsce.
Piecz 20-25 minut w temperaturze 220 °C. Wyślij pocztą e-mailWrzuć na blogaUdostępnij w usłudze TwitterUdostępnij w usłudze Facebook Reakcje: