Foccacia dekorowana warzywami
Składniki na zaczyn drożdżowy:
- 60 ml ciepłej wody
- 10 g drożdży
- 2 łyżki mąki
- ½ łyżeczki cukru
- 250 g mąki pszennej
- 100 ml ciepłej wody
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka oleju Kujawski 3 ziarna
- warzywa i zielenina do dekoracji
Składniki na zaczyn łączymy i odstawiamy do wyrośnięcia na 25 min.
Gdy zaczyn jest już gotowy, łączymy go ze składnikami na ciasto i wyrabiamy. Odstawiamy do wyrośnięcia na 20 min.
Blaszkę skropioną olejem wykładamy papierem do pieczenia i układamy rozwałkowane ciasto. Zostawiamy na 40 min. do wyrośnięcia. Następnie robimy wgłębienia palcami i polewamy obficie olejem.
Układamy z warzyw, oliwek i zieleniny wzór.
Pieczemy 25 min. w temperaturze 220℃.