Faszerowane liście winogron
Latem liście winogron można zebrać na działce, w ogrodzie i zamarynować. Zimą sięgnąć po zapasy marynowanych liści lub kupić gotowe. Na tę porcję potrzeba ok. 400g marynowanych liści winogron.
Farsz to:
1/2 szklanki dobrego ryżu
1/2 szklanki namoczonej przez noc ciecierzycy
2 duże pomidory obrane ze skórki
4 ziemniaki
3 - 4 czerwone cebule
pęczek natki
pęczek szczypiorku
3/4 szklanki dobrej oliwy
1/2 szklanki soku z cytryny
sól
sporo pieprzu
sporo kuminu
sporo sumaka
cynamon
mielony imbir
Liście zalewamy gorącą wodą i trzymamy je w niej 10 minut. Wodę odcedzamy, liście szybko przepłukujemy.
Zioła drobno siekamy i mieszamy z pokrojonymi pomidorami, namoczoną ciecierzycą, ryżem, 1/4 szklanki oliwy, 1/4 szklanki soku z cytryn, kuminem, sumakiem, cynamonem, imbirem, solą i pieprzem.
Liście rozkładamy, na środku każdego nakładamy farsz, składamy wpierw brzegi liści do środka, a potem je zawijamy (analogicznie jak gołąbki). Zawinięte układamy na dnie szerokiego rondla, ściśle koło siebie. Gdy mamy mniejszy garnek możemy je ułożyć warstwami. Na wierzchu układamy plastry ziemniaków i cebul. Zalewamy je 1/2 szklanki oliwy, 1/4 szklanki soku z cytryny, 2 szklankami wody, posypujemy solą. Gotujemy przez ok. godzinę na małym ogniu pod przykryciem. Aby liście nie wypływały przyciskamy je, podczas gotowania, talerzem.
Najlepiej po ugotowaniu zostawić liście jeszcze przez ok. godzinę w garnku, żeby nabrały tych wszystkich aromatów.
Podajemy je na ciepło w towarzystwie ziemniaków i cebul.
* źródło - "Hummus, za'atar i granaty. Kulinarna podróż po Libanie" Samar Khafaner