Faszerowane cukinie
PDF Button
Ostatni moment na cukinię w tym sezonie. W tym przepisie okrągłe cukinie faszerowane warzywami z mięsem. Zapiekane w piekarniku.
Przygotowanie cukinii Cukinie myjemy, odkrawamy „czapkę”. Narzędziem do drążenia lub łyżką wydrążamy miąższ cukinii (można go połączyć z farszem lub odłożyć i zużyć np. na placki jak ziemniaczane). Całą operację wykonujemy ostrożnie aby nie naruszyć skóry. Narzędziem do drążenia lub nożem można nadać cukinii buźkę:)
Farsz
Wszystkie składniki trafią do naczynia żaroodpornego. Marchew, cebulę, ziemniaki obieramy ze skóry, jarmuż i koperek siekamy drobno, ostatecznie jarmuż także można porwać, kapustę szatkujemy, ziemniaki i marchew kroimy w dość duże plastry, cebulę kroimy w drobną kostkę. Mięso kroimy w kostkę. Całość wrzucamy do naczynia żaroodpornego, można też użyć rękawa do pieczenia, dodajemy sól, pieprz, olej i dokładnie mieszamy. Pieczenie: w piekarniku pod przykryciem, 180st. C przez 1 godzinę Faszerowanie i pieczenie cukinii Do każdej cukinii dodajemy łyżeczkę oliwy. Nakładamy farsz, może być gorący prosto z piekarnika, przykrywamy czapeczką, pieczemy przez 25-30 minut w temperaturze 190 st. C. Po upieczeniu, pozostały farsz można użyć do dekoracji, jak na zdjęciu. Konsumujemy na gorąco. Cukinia też w całości nadaje się do jedzenia, oprócz trzonka czapeczki. Smacznego!