Faszerowane cukinie


Przygotowanie cukinii Cukinie myjemy, odkrawamy „czapkę”. Narzędziem do drążenia lub łyżką wydrążamy miąższ cukinii (można go połączyć z farszem lub odłożyć i zużyć np. na placki jak ziemniaczane). Całą operację wykonujemy ostrożnie aby nie naruszyć skóry. Narzędziem do drążenia lub nożem można nadać cukinii buźkę:)

Farsz
Wszystkie składniki trafią do naczynia żaroodpornego. Marchew, cebulę, ziemniaki obieramy ze skóry, jarmuż i koperek siekamy drobno, ostatecznie jarmuż także można porwać, kapustę szatkujemy, ziemniaki i marchew kroimy w dość duże plastry, cebulę kroimy w drobną kostkę. Mięso kroimy w kostkę. Całość wrzucamy do naczynia żaroodpornego, można też użyć rękawa do pieczenia, dodajemy sól, pieprz, olej i dokładnie mieszamy. Pieczenie: w piekarniku pod przykryciem, 180st. C przez 1 godzinę




