Falafele

Falafele
Zdjęcie - Falafele - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
  • Wynik: 30
  • Czas przygotowania: 15minuty
  • Czas gotowania: 15minuty

Falafele to bardzo popularne w krajach arabskich  klopsiki z ciecierzycy. Mogą być ciekawym dodatkiem do sałatek, wrapów czy innych dań gdzie zastąpią mięso. Robi się je z surowej ciecierzycy, która wcześniej musi zostać namoczona.

Składniki Instrukcje

Ciecierzycę wsypać do garnka, zalać dużą ilością zimnej wody. Moczyć najlepiej przez całą noc. Odcedzoną ciecierzycę zblendować  dodać sól, cebulę, czosnek i sodę i dalej blendować. Pod koniec dodać  natkę pietruszki oraz przyprawy. Toczyć małe kuleczki, wielkości orzecha włoskiego. Rozgrzać olej, wkładać porcjami kulki z ciecierzycy i smażyć po około 3 minuty z każdej strony,  przewrócić na drugą stronie i smażyć jeszcze 2 minuty.

Smacznego:)

Zdjęcie - Falafele - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów