Falafele
- Wynik: 30
- Czas przygotowania: 15minuty
- Czas gotowania: 15minuty
Falafele to bardzo popularne w krajach arabskich klopsiki z ciecierzycy. Mogą być ciekawym dodatkiem do sałatek, wrapów czy innych dań gdzie zastąpią mięso. Robi się je z surowej ciecierzycy, która wcześniej musi zostać namoczona.
Składniki- ciecierzyca - 400 g
- cebula - 1 szt.
- czosnek - 2 ząbki
- sól - 2 łyżeczki
- soda - 1 łyżeczka
- mielony kumin - 1 szczypta
- curry - 1 szczypta
- mielony imbir - 1 szczypta
Ciecierzycę wsypać do garnka, zalać dużą ilością zimnej wody. Moczyć najlepiej przez całą noc. Odcedzoną ciecierzycę zblendować dodać sól, cebulę, czosnek i sodę i dalej blendować. Pod koniec dodać natkę pietruszki oraz przyprawy. Toczyć małe kuleczki, wielkości orzecha włoskiego. Rozgrzać olej, wkładać porcjami kulki z ciecierzycy i smażyć po około 3 minuty z każdej strony, przewrócić na drugą stronie i smażyć jeszcze 2 minuty.
Smacznego:)