Dorsz marynowany
Składniki
- 300 g filetów z dorsza
- 2 zielone jabłka
- Seler naciowy
- 2 ogórki
- 10 limonek
- 5 cytryn
- 2 łyżki miódu
- Cebula dymka
- Sól, pieprz czarny
- Papryczka chili
- Koperek
- Kilka listków świeżej kolendry
- Olej Kujawski z bazylią, pomidorami i papryką
Przygotowanie
Dorsza pokrój w cienkie plastry. Jabłko, ogórka bez pestek, ale ze skórą, seler naciowy oraz cebulę pokrój w kostkę. Z limonek i cytryny wyciśnij sok, połącz z miodem, cebulą dymką, koprem, papryczką chilli i zalej pokrojone warzywa i owoce. Dopraw solą, pieprzem i listkami świeżej kolendry.
Kiedy marynata jest gotowa, zalej nią pokrojonego dorsza. Odstaw na 30 minut do lodówki i podaj mocno schłodzonego. Na koniec rybę skrop olejem Kujawskim z bazylią, pomidorami i papryką.
Produkcja: Kuchnia+