Dorsz marynowany

Dorsz marynowany

Zdjęcie - Dorsz marynowany - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Dorsz marynowany - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiSkładniki

  • 300 g filetów z dorsza
  • 2 zielone jabłka
  • Seler naciowy
  • 2 ogórki
  • 10 limonek
  • 5 cytryn
  • 2 łyżki miódu
  • Cebula dymka
  • Sól, pieprz czarny
  • Papryczka chili
  • Koperek
  • Kilka listków świeżej kolendry
  • Olej Kujawski z bazylią, pomidorami i papryką

Przygotowanie

Dorsza pokrój w cienkie plastry. Jabłko, ogórka bez pestek, ale ze skórą, seler naciowy oraz cebulę pokrój w kostkę. Z limonek i cytryny wyciśnij sok, połącz z miodem, cebulą dymką, koprem, papryczką chilli i zalej pokrojone warzywa i owoce. Dopraw solą, pieprzem i listkami świeżej kolendry.

 

Kiedy marynata jest gotowa, zalej nią pokrojonego dorsza. Odstaw na 30 minut do lodówki i podaj mocno schłodzonego. Na koniec rybę skrop olejem Kujawskim z bazylią, pomidorami i papryką.

 

 

Produkcja: Kuchnia+

 

 

Kategorie przepisów