Dip z buraka i fety
Dzisiaj mam dla Was buraczany dip. Zjawiskowo piękny i zjawiskowo smaczny:-) Do przygotowania wykorzystałam buraki, które zostały mi z barszczyku do picia. Mogą być oczywiście buraki specjalnie ugotowane lub upieczone. Wraz z nadejściem ciepła zbliża się okres na pikniki i biesiady. Będzie idealny na takie okazje:-)
Składniki:
- 2-3 buraki ugotowane lub upieczone,
- 50 g fety,
- oliwa z oliwek extra virgin,
- sól, pieprz do smaku,
- krakersy, bagietka lub warzywa do serwowania.
Przygotowanie: Buraki obrane ze skórki i ugotowane (upieczone) zblendować z fetą i chlustem oliwy. Doprawić solą i pieprzem. Z solą ostrożnie, gdyż feta jest słona. Polać na wierzchu oliwą tuż przed podaniem. Serwować do dipu krakersy, podpieczoną bagietkę lub surowe warzywa pokrojone w słupki.