Curry z warzywami

Przepis na czerwone curry z warzywami znalazłam w "Wysokich obcasach". Bardzo mi się podobał, więc popełniłam. Lubimy takie obiady. :-)

Zdjęcie - Curry z warzywami  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Curry z warzywami

4 łyżki oleju

1/2 dużej cebuli pokrojonej w piórka

3 posiekane ząbki czosnku

1 marchew pokrojona w plastry

1/2 kalafiora podzielonego na różyczki

1,5 szklanki ugotowanej ciecierzycy

250 g liści szpinaku (udało mi się kupić, import z Niemiec ;-))

2 łyżki pasty red curry (ale tej bez glutaminianu za to z limonką, imbirem itd.)

puszka mleka kokosowego

nać kolendry

ew. łyżka masła z orzeszków ziemnych

i ewentualnie jeszcze jakieś ulubione przyprawy, bo danie musi być dobrze doprawione, zero nudy

Na gorącym oleju szklę cebulę i czosnek. Dodaję marchew i kalafiora. Smażę, aż warzywa zmiękną.

Dodaję pastę curry, ew. dolewam ciut wody. Mieszam.

Wlewam mleko kokosowe, zagotowuję.

Dodaję szpinak, dosmaczam. Gotuję chwilę, aż sos zgęstnieje. Zagęszczam  czubatą łyżką masła z orzeszków ziemnych.

Gotowe danie warto posypać kolendrą.

Podaje się je z ryżem.

* źródło - WO, przepis Agnieszki Kręglickiej

Zdjęcie - Curry z warzywami  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów

Podobne przepisy