Curry z warzywami
Przepis na czerwone curry z warzywami znalazłam w "Wysokich obcasach". Bardzo mi się podobał, więc popełniłam. Lubimy takie obiady. :-)
Curry z warzywami
4 łyżki oleju
1/2 dużej cebuli pokrojonej w piórka
3 posiekane ząbki czosnku
1 marchew pokrojona w plastry
1/2 kalafiora podzielonego na różyczki
1,5 szklanki ugotowanej ciecierzycy
250 g liści szpinaku (udało mi się kupić, import z Niemiec ;-))
2 łyżki pasty red curry (ale tej bez glutaminianu za to z limonką, imbirem itd.)
puszka mleka kokosowego
nać kolendry
ew. łyżka masła z orzeszków ziemnych
i ewentualnie jeszcze jakieś ulubione przyprawy, bo danie musi być dobrze doprawione, zero nudy
Na gorącym oleju szklę cebulę i czosnek. Dodaję marchew i kalafiora. Smażę, aż warzywa zmiękną.
Dodaję pastę curry, ew. dolewam ciut wody. Mieszam.
Wlewam mleko kokosowe, zagotowuję.
Dodaję szpinak, dosmaczam. Gotuję chwilę, aż sos zgęstnieje. Zagęszczam czubatą łyżką masła z orzeszków ziemnych.
Gotowe danie warto posypać kolendrą.
Podaje się je z ryżem.
* źródło - WO, przepis Agnieszki Kręglickiej