Curry z kalafiorem i ciecierzycą
… i ziemniakami! Jakolwiek niedorzecznie to brzmi, wierzcie mi, smakuje dobrze. Do wczoraj nawet przez myśl mi nie przeszło, by ugotować ziemniaki w sosie curry, a tym bardziej by podać do nich ryż. Człowiek uczy się jednak całe życie!
Historia jest prosta – zażartowałam z mojego mięsożercy, że przechodzimy na wegetarianizm, tak tymczasowo. Niestety żart mi się nie udał, bo tylko prychnął, że w pracy będzie jadł kurczaki, więc mogę sobie gotować, co chcę. Nawet odrobinkę się nie przejął, ani tyci, tyci… W każdym razie postanowiłam odrobinę poeksperymentować i przez jakiś czas serwować dania, które choć trochę mogą wywołać zdziwienie na jego twarzy. Jak sałatka z zielonej soczewicy i buraków – bo zazwyczaj gotuję coś z czerwoną soczewicą, a do tego mój drogi twierdzi, że nie lubi buraków. Zjadł i powiedział, że nie jest pewien, co to było, ale było bardzo dobre. Wczoraj zaś ucieszyłam go curry z ziemniakami. Ziemniaki bardzo lubi, ale – nazwijmy to – podane normalnie. Był nieco zdziwiony, jednak zjadł wielką porcję i stwierdził, że było pyszne.
Szukam już kolejnych inspiracji na oryginalne lunche i obiady, a Wam polecam takie wegetariańskie curry z ziemniakami. Nie bójcie się eksperymentować w kuchni – często dziwne z pozoru połączenia okazują się strzałem w dziesiątkę. Jak truskawki z octem balsamicznym, croissanty z boczkiem i cheddarem, sernik z sera pleśniowego czy właśnie ziemniaczane curry!
CURRY Z KALAFIOREM I CIECIERZYCĄ
- 1 cebula
- 1 kalafior
- 1 puszka ciecierzycy (400 g)
- 1 puszka pomidorów (400 g)
- 1 puszka mleka kokosowego (400 g)
- 6 drobnych ziemniaków (lub 2 duże)
- 3 ząbki czosnku
- 3 malutkie, suszone papryczki chilli
- 3 cm imbiru
- 1 ½ łyżeczki mieszanki curry w proszku
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- ½ łyżeczki kurkumy
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
- 200 ml wywaru warzywnego
- posiekana kolendra do przybrania
- ryż długoziarnisty do podania
Kalafior dzielimy na różyczki, ziemniaki myjemy i kroimy na kawałki. Imbir i czosnek obieramy. Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu.
Cebulę obieramy i drobno siekamy. W dużym rondlu rozgrzewamy olej i wsypujemy cebulę. Smażymy na średnim ogniu przez ok. 8 minut, by się zeszkliła.
Obrany czosnek przeciskamy przez praskę, a następnie dodajemy do cebuli wraz z papryczkami, kurkumą, kminem, mieszanką curry i startym imbirem. Mieszamy i gotujemy jeszcze minutę.
Dodajemy kalafior i ziemniaki, wlewamy wywar warzywny, pomidory z puszki oraz mleko kokosowe. Gotujemy pod przykryciem ok. 20 minut, mieszając co 5 minut. Tuż przed końcem gotowania dodajemy odcedzoną i wypłukaną ciecierzycę, podgrzewamy jeszcze 2 minuty. Posypujemy posiekaną kolendrą i podajemy z ryżem.
(przepis z drobnymi zmianami wg „Easy Food” September 2016)