Crème brûlée z malinami

Crème brûlée z malinami

Zdjęcie - Crème brûlée z malinami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Crème brûlée to mój ukochany francuski deser. Uważam, że siła, jaka tkwi w tych czterech prostych składnikach, jest wprost niesamowita. Cukrowa skorupka, przez którą za pomocą łyżeczki, dostajemy się do aksamitnego waniliowego wnętrza, jest dla mnie jedną z tych małych przyjemności, które powodują, że dzień staje się lepszy. Uwielbiam ten zdecydowany ruch, po którym warstwa cukru delikatnie pęka i odkrywa cudowną niespodziankę oraz to uczucie, gdy karmel miesza się w ustach ze śmietankowym kremem. Uważam, że to jeden z najbardziej sensualnych deserów, który nigdy nie może się znudzić. Crème brûlée można przyrządzać na wiele sposobów: aromatyzować go kawą, skórką pomarańczy i cynamonem (tak, jak to robią w Katalonii) oraz podawać z zapieczonymi owocami. Ta ostatnia wersja jest moją ulubioną, szczególnie jeśli dorzucimy do niej kilka malin, które świetnie przełamują słodycz deseru i podkreślają jego wyrafinowany smak.

Zdjęcie - Crème brûlée z malinami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
* SKŁADNIKI na 4 porcje

  • 5 żółtek z dużych świeżych jaj
  • 500 ml śmietany kremówki 36%
  • 100 g cukru + 4 łyżeczki
  • 1 laska wanilii
  • 150 g świeżych malin

* PRZYGOTOWANIE
Laskę wanilii przekrój na pół i wyjmij ziarenka. Kremówkę przelej do rondelka i wrzuć wanilię wraz z ziarenkami. Wsyp cukier (100 g), a garnek wstaw na mały ogień. Gotuj powoli, mieszając od czasu do czasu. Gdy zauważysz, że śmietanka zaczyna wrzeć przy ściankach rondelka, natychmiast zdejmij ją z ognia, a laskę wanilii wyjmij.
Żółtka roztrzep dokładnie trzepaczką. Zacznij wlewać cienką strugą śmietankę, cały czas mieszając. Nie rób tego za mocno, aby nie ubijać piany, tylko doprowadzić do rozprowadzenia się kremówki w żółtkach.
Do kokili włóż po kilka malin, następnie zalej je waniliowym płynem prawie po sam wierzch. Kolie włóż do piekarnika nagrzanego do 100°C i piecz przez około 45-50 minut, aż masa zetnie się na środku (sprawdź patyczkiem). Wyjmij i odstaw do całkowitego przestudzenia. Następnie wstaw do lodówki na minimum 6 h. Krem musi być bardzo zimny.
Przed podaniem posyp 1 łyżeczką cukru wierzch kremu w każdej kokili. Następnie za pomocą palnika gazowego skarmelizuj cukier, aż powstanie brązowa chrupiąca skorupka. Górę kremu możesz ozdobić dodatkową porcją malin.
*

Zdjęcie - Crème brûlée z malinami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Crème brûlée z malinami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Crème brûlée z malinami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Crème brûlée z malinami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Crème brûlée z malinami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów