Ciasto kakaowe z serkiem i malinami
Ciasto kakaowe z serkiem i malinami to ekspresowe ciacho, które zrobicie szybko, kiedy przyjdzie zachcianka na coś dobrego do kawki. Po prostu przepis na pyszną i szybką słodką przyjemność.
W tym przepisie wykorzystujemy rzepakowy olej Kujawski, który powstaje z wyselekcjonowanych ziarenek rzepaku i jest naturalnym źródłem kwasów omega 3 oraz witamin K i E. Olej Kujawski z pierwszego tłoczenia ma złocisty kolor i neutralny smak, co sprawia, że świetnie komponuje się z różnymi ciastami i deserami.
Ciasto kakaowe z serkiem i malinami to idealny deser na spotkania z przyjaciółmi, rodzinne uroczystości czy po prostu na słodką chwilę dla siebie. Przygotowanie tego ciasta jest szybkie i proste, a jego smak i wygląd na pewno zachwycą wszystkich, którzy go spróbują. To idealna propozycja dla tych, którzy cenią sobie smakowite i łatwe w przygotowaniu desery, wykorzystując do tego olej rzepakowy.
Składniki na ciasto kakaowe z serkiem i malinami:
- 250 g mąki pszennej
- 170 g drobnego cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 250 ml mleka
- 2 jajka
- 115 ml oleju Kujawskiego z pierwszego tłoczenia
- 3 łyżki gorzkiego kakao
- 250 g twarogu sernikowego
- 1 żółtko
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 garść świeżych malin
[składniki powinny być w temperaturze pokojowej]
Przygotowanie ciasta kakaowego z serkiem i malinami:
Do wykonania ciasto kakaowego z serkiem i malinami potrzebne są trzy misy:
- w pierwszej mieszamy drobny cukier, mąkę pszenną, proszek do pieczenia i gorzkie kakao,
- w drugiej łączymy mleko, jajka i olej rzepakowy Kujawski. Mokre składniki wlewamy do suchych i mieszamy tylko do połączenia, by uzyskać gładkie i kremowe ciasto,
- w trzeciej misce łączymy widelcem twaróg sernikowy, żółtko jajka i cukier puder.
Masę z połączonych suchych i mokrych składników przelewamy do kwadratowej foremki o wymiarach 20×20 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu robimy kleksy z masy serowej i rozprowadzamy je delikatnie patyczkiem. Ozdabiamy świeżymi malinami, które nadadzą ciastu słodko-kwaśnego smaku.
Ciasto kakaowe z serkiem i malinami wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni C w trybie “góra dół” i pieczemy przez ok. 40 min., aż patyczek wbity w ciasto będzie suchy. Po wystudzeniu ciasto kroimy w kwadraty i podajemy.
Dlaczego warto robić test „suchego patyczka”?
Warto przeprowadzać test suchego patyczka, bo każdy piekarnik piecze trochę inaczej.
Liczba porcji: 16
Czas przygotowania: 1 godzina
Okazja: podwieczorek
Poziom trudności: łatwe