Ciastka Brownie z kremem czekoladowym
Ciastka Brownie z czekoladowym kremem z awokado to moja zdrowa, słodka i pyszna propozycja na Walentynkowy deser ❤️
Mokre czekoladowe brownie z mocno czekoladowym kremem, nic dodać nic ująć ! Czekolada to zdecydowanie mój ulubiony słodycz, a Brownie to zaraz po szarlotce moje ulubione ciasto.
Jeśli tak jak ja Wy i wasze drugie połówki jesteście fanami czekolady to koniecznie musicie je zrobić !
Z pewnością zaskoczy Waszych ukochanych ❤️
Składniki:
230 g mąki
250 ml mleka roślinnego (najlepiej sojowe)
80 g roślinnego masła lub margaryny (można dać też olej)
2 łyżki kakao
1 i 1/2 łyżeczki octu jabłkowego
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 łyżeczka sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
100 g ksylitolu ⠀
Krem czekoladowy z awokado :
1 duże bardzo dojrzałe awokado
1-2 łyżki kakao
2-3 łyżki syropu daktylowego/klonowego/z agawy ⠀
Sposób wykonania:
Mąkę przesiewamy z sodą i kakao. Dodajemy ksylitol i razem mieszamy. Mleko mieszamy z octem i odstawiamy na chwilę (mleko powinno się ściąć), następnie wlewamy je do suchych składników. Dodajemy roztopione i przestudzone masło, ocet oraz ekstrakt z wanilii . Wszystko dokładnie mieszamy aby ciasto było gładkie bez grudek. Można też je zmiksować. Ciasto przelewamy do foremek lub papilotek. Ciastka pieczemy 20-25 min w 180 st. C. ⠀
Krem czekoladowy z awokado :
Awokado miksujemy z resztą składników na gładki krem. Przekładamy do miski, owijamy folią i chowamy do lodówki. Najlepiej schłodzić krem całą noc, aby lepiej się nim dekorowało ⠀