Ciasteczka orzeszki z kremem z białej czekolady z migdałami

Zdjęcie - Ciasteczka orzeszki z kremem z białej czekolady z migdałami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasteczka orzeszki z kremem z białej czekolady z migdałami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasteczka orzeszki z kremem z białej czekolady z migdałami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasteczka orzeszki z kremem z białej czekolady z migdałami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasteczka orzeszki z kremem z białej czekolady z migdałami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 220 g mąki pszennej
  • 150 g mascarpone
  • 125 ml oleju Kujawski 3 ziarna
  • 125 ml śmietanki kremówki
  • 120 g cukru pudru
  • 100 g białej czekolady
  • 50 g płatków migdałów
  • 1 jajko
Przygotowanie

Płatki migdałów delikatnie prażymy na suchej patelni.Śmietankę podgrzewamy z czekoladą w kąpieli wodnej do całkowitego roztopienia się czekolady. Studzimy i schładzamy w zamrażalniku, aż dobrze stężeje. Po tym czasie krótko ubijamy mikserem i łączymy z mascarpone. Dodajemy uprażone płatki migdałów i mieszamy. Schładzamy.

Do mąki dodajemy jajko, cukier puder oraz olej Kujawski. Zagniatamy kruche ciasto.

Patelnię do orzeszków rozgrzewamy na średnim ogniu. Z ciasta odrywamy po kawałku wielkości orzecha laskowego.

Wgłębienia lekko smarujemy olejem, wkładamy po porcji ciasta i zamykamy. Smażymy na złoty kolor.

Po wystudzeniu nakładamy krem i składamy ciasteczka orzeszki.



Liczba porcji: ok. 70 sztuk

Czas przygotowania: 1,5 godziny 

Kategorie przepisów

Podobne przepisy