Miniserniczki

Miniserniczki
Zdjęcie - Miniserniczki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Miniserniczki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Miniserniczki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 250 g twarogu zmielonego
  • 250 g mascarpone
  • ½ szklanki cukru pudru
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 100 g herbatników
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 100 g margaryny Palma z Kruszwicy
Przygotowanie

Rozgrzać piekarnik do 175 stopni. Ser biały i mascarpone połączyć z cukrem, mąką i jajkiem, najlepiej zrobić to mikserem. Margarynę Palma rozpuścić razem z czekoladą, następnie dodać do pokruszonych wcześniej herbatników, dokładnie wymieszać.


Przygotować formę do mufinek, wyłożyć papilotkami. Spód wyłożyć herbatnikami, a na to wyłożyć masę serową do ok ¾ wysokości formy. Ja użyłam foremek silikonowych i postąpiłam w odwrotnej kolejności czyli najpierw wyłożyłam masę serową, a na nią ułożyłam herbatniki, tak by zachować kształt kwiatka.


Włożyć do rozgrzanego wcześniej piekarnika, zmieniając temperaturę na 120 stopni i piec przez 35 minut. Można podawać z dowolnym musem owocowym.


Porada:

Aby ser pozostał biały po upieczeniu, do masy serowej lepiej dodać samo białko.



Przepis pochodzi z wszedobylskie.blogspot.com

Kategorie przepisów