Tartaletki orzechowo-gruszkowe

Tartaletki orzechowo-gruszkowe
Zdjęcie - Tartaletki orzechowo-gruszkowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Tartaletki orzechowo-gruszkowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Tartaletki orzechowo-gruszkowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Tartaletki orzechowo-gruszkowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 200g mąki pszennej
  • 100g margaryny Palmy z Kruszwicy
  • 1 żółtko

  • szczypta soli

  • 1-2 łyżki wody

na farsz:
  • 3-4 dojrzałe gruszki
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 150ml śmietany kremówki
  • 1 jajko
  • garść orzechów włoskich
  • 50g sera pleśniowego
  • zioła prowansalskie, sól, pieprz
Przygotowanie

Z mąki, Palmy, żółtka i soli zagnieść ciasto, ewentualnie dodając 1-2 łyżki wody. Owinąć ciasto folią, wstawić do lodówki na 30 min.


Każdą gruszkę podzielić na 8 części. Grilować na rozgrzanej patelni grilowej 2-3 minuty z każdej strony. Dolać miód i ocet, wymieszać i potrzymać chwilę aż wszystko się wchłonie. Wystudzić.


Ciasto podzielić na kilka części. Kawałki rozwałkować i wylepić foremki dociskając ciasto i ścinając nadmiar. Ciasto w foremkach nakłuć widelcem, wyłożyć folią i obciążyć suchym grochem lub kulkami ceramicznymi do pieczenia. Wyłożyć foremki na blachę. Piec w nagrzanym piekarniku (190°C) przez 15 min., następnie ściągnąć folię z kulkami i dopiekać kolejne 15 mi.. Ostudzić.


Na każdą foremkę wyłożyć gruszki i pokruszyć trochę sera. Wymieszać śmietanę z jajkiem, ziołami, solą i pieprzem i wlać do foremek do 3/4 wysokości. Wierzch posypać posiekanymi orzechami. Zapiekać w temp. 190°C ok. 20-25 min.


Porada:

Kruche ciasto dobrze się wałkuje między dwoma kawałkami folii.



Przepis pochodzi z ugotujmyto.pl

Kategorie przepisów