Ciasto „ Fale Dunaju”

Ciasto „ Fale Dunaju”
Zdjęcie - Ciasto „ Fale Dunaju” - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasto „ Fale Dunaju” - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasto „ Fale Dunaju” - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasto „ Fale Dunaju” - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasto „ Fale Dunaju” - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki na ciasto:
  • 1 margaryna Palma z Kruszwicy
  • 1 szklanka cukru
  • 5 całych jajek
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki mleka
  • 5 jabłek dużych
na krem:
  • ½ litra mleka
  • 1 masło
  • 1 budyń waniliowy słodzony
  • 6 łyżek cukru
  • 50 ml rumu
do dekoracji:
  • 2 czekolady gorzkie
  • 2 łyżki oleju lub margaryny
  • 2 opakowania czekoladek „kocie języczki”
Przygotowanie

Umyć jajka i oddzielić białka od żółtek. Margarynę utrzeć z cukrem, dodając po jednym żółtku. Następnie dodawać stopniowo mąkę, cały czas miksując ciasto. Na koniec połączyć masę z uprzednio ubitą pianą z białek. Ciasto podzielić na dwie równe części. Jedną przełożyć do tortownicy, a do drugiej dodać kakao oraz mleko i tak przygotowane wylać na ciasto jasne.


Obrane i pozbawione gniazd nasiennych jabłka, dzielić na ósemki i układać na cieście lekko je wgniatając. Ciasto piec w 170°C przez 40 minut.


W czasie stygnięcia ciasta przygotować krem budyniowy. Budyń przygotować zgodnie z przepisem dodając dodatkowo cukier. Masło ucierać z rumem, dodając stopniowo wystudzony budyń.


Krem wyłożyć na wystudzone ciasto. Ciasto schłodzić. Czekoladę rozpuścić z tłuszczem w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej. Wylać na schłodzone ciasto. Obłożyć ciasto czekoladkami.



Przepis pochodzi z wszedobylskie.blogspot.com

Kategorie przepisów