Ptysie

Ptysie

Lato to czas na letnie ciasta z owocami. Częściej robimy różne słodkości z ciasta parzonego. Na bazie tradycyjnego ciasta przygotowałam ciasto z olejem. Pojawiły się obawy, co z tego wyjdzie. Jak się okazało ptysie wyszły piękne, czasami warto poeksperymentować. Zdjęcie - Ptysie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Przepis bierze udział w zabawie kulinarnej ” Słodkie wypieki z Kujawskim ” pod patronatem serwisu ZPierwszegoTloczenia.pl, którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia. http://ostra-na-slodko.pl/2015/05/26/wielki-konkurs-z-nagrodami-slodkie-wypieki-z-kujawskim/
Zdjęcie - Ptysie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Ciasto
· 3 łyżki oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia.
· 800 g margaryna
· 1 szkl mąki
· 1 szkl wody
· 4 jajka.
Zdjęcie - Ptysie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

· Masa budyniowa
· 1 litr mleka 3,2
· 2 budynie waniliowe
· 1 masło
· 1/2 litra śmietany 36 %
· 1 śmietan żel
· 3-4 łyżki cukru pudru waniliowego
· cukier puder waniliowy do posypania
· sok z cytryny 80 ml soku z malin
Konfitura malinowa/
Zdjęcie - Ptysie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Wykonanie Ciasto Zagotować 1 szklankę wody z 3 łyżkami oleju Kujawskiego pierwszego tłoczenia i z 100g margaryną. Dodać 1 szklankę mąki pszennej. Mieszać aż masa będzie odstawać od łyżki. Odstawić do wystygnięcia. Zimną masę ucierać z jajkami dodawanymi pojedynczo. Ciasto wkładamy do rękawa cukierniczego. Na blaszce wyciskamy różne kształty u mnie ptysie.. Rozgrzać piekarnik do 220 stopni. 10 minut pieczemy w 220 zaś kolejne 20 już w 180-200 stopniach, pieczemy do zarumienienia Studzimy. Ciepłe ptysie przekroić na pół. Krem Do garnka wlewamy 600 ml mleka zagotowujemy.Do miseczki wlewamy 200ml mleka dodajemy budyń mieszamy. Mieszając wlewamy do zagotowanego mleka. Odstawiamy do wystygnięcia. Do miski wkładamy masło ucieramy na puszystą masę, dodajemy po łyżce budyniu ciągle ucierając Do miski wlewamy śmietanę, ubijamy dodajemy cukier puder, semix fix sok cytryny .Masę budyniową mieszkamy z bitą śmietaną ,sokiem z malin schładzamy.Masę przekładamy do rękawa. Ptysie napełniamy do połowy kremem, na który wykładamy łyżeczkę konfitury,krem przykrywamy drugą częścią posypujemy cukrem pudrem. Zdjęcie - Ptysie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami ””

Kategorie przepisów