Cynamonowy jabłecznik cappuccino

Cynamonowy jabłecznik cappuccino
Zdjęcie - Cynamonowy jabłecznik cappuccino - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Cynamonowy jabłecznik cappuccino - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Cynamonowy jabłecznik cappuccino - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Cynamonowy jabłecznik cappuccino - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki na ciasto:
  • 4 jajka
  • 120 g cukru
  • 90 g mąki pszennej
  • 90 g mąki ziemniaczanej
  • 20 g kakao
  • 4 łyżki oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka naparu kawy
  • 3 łyżki gęstej śmietany
na masę jabłkową:
  • 1 litrowy słoik jabłek na szarlotkę
  • 8 łyżeczek żelatyny
  • 125 ml wody
na masę śmietanową:
  • 650 ml śmietany kremówki
  • 200 ml jogurtu greckiego
  • 80 g cukru pudru
  • 5 łyżeczek żelatyny
  • 125ml wody
  • 1 łyżka naparu z kawy
  • ½ łyżeczki cynamonu
dodatek:
  • 200 g biszkoptów
  • 50 g startej czekolady
Przygotowanie

Ciasto:

Ubić mikserem na sztywno białka z cukrem. Zmniejszyć obroty na najmniejsze i dodawać kolejno: żółtka, mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao, cynamon, kawę, olej i śmietanę. Wymieszać i przelać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 20 min w temp. 180°C. Wystudzić.


Masa jabłkowa:

Żelatynę zalać zimną wodą i zostawić do napęcznienia, a następnie podgrzać do rozpuszczenia. Dodać do jabłek i dokładnie wymieszać. Wylać masę na biszkopt. Wyrównać powierzchnię i wstawić na pół godziny do lodówki.


Masa śmietanowa:

Dobrze schłodzoną śmietanę ubić na sztywno. Połączyć delikatnie z jogurtem, cukrem pudrem, kawą, cynamonem i rozpuszczoną w wodzie żelatyną. Połowę masy wylać na jabłka. Ułożyć biszkopty i zalać pozostałą masą. Wstawić do lodówki na godzinę. Posypać startą czekoladą.



Przepis pochodzi z aronia-wiemcojem.blogspot.com

Kategorie przepisów