Churros z cynamonowym pudrem
Tłusty czwartek tuż-tuż, dlatego przychodzę z propozycją idealną na tę okazję. Churros to wyśmienite kąski z ciasta parzonego, z chrupiącą skórką i delikatnym środkiem, obsypane pudrem z cynamonem i zamoczone w polewie czekoladowej. Są przepyszne, wciągające i na jednym na pewno się nie skończy. Do ich przygotowania wykorzystałam olej Kujawski z pierwszego tłoczenia. Ten olej ma neutralny smak oraz wysoką temperaturę dymienia, dzięki czemu świetnie sprawdza się do smażenia. Churros zachowały w pełni swój smak i aromat 🙂
Składniki na churros z cynamonowym pudrem:
- 200 g mąki pszennej
- 250 g wody
- 200 g mleka
- 5 jajek
- 2 opakowania cukru z wanilią
Polewa czekoladowa:
- 90 g gorzkiej czekolady
- 100 g śmietanki 30%
Dodatkowo:
- 1/3 łyżeczki cynamonu
- 1-2 łyżki cukiru pudru
- litr oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia
Jak zrobić churros z cynamonowym pudrem?
W garnku podgrzej wodę, mleko i cukier z wanilią. Kiedy zacznie się gotować – dodaj mąkę i mieszaj do uzyskania gęstego ciasta. Chwilę mieszaj, żeby ciasto się zaparzyło i odstaw je na ok. 30 minut do przestygnięcia.
Do wystudzonego ciasta na churros dodawaj po jednym jajku i wmieszaj w ciasto (możesz zrobić to ręcznie, drewnianą łyżką lub w mikserze).
Przygotowane ciasto przełóż do rękawa cukierniczego i wyciskaj porcje na rozgrzany olej rzepakowy. Po ok. 3 minutach smażenia – churros są gotowe. Przełóż na ręcznik papierowy, następnie obsyp pudrem i cynamonem.
Pokruszoną czekoladę przełóż do garnka razem ze śmietanką i podgrzewaj na wolnym ogniu do rozpuszczenia. Churrosy z cynamonowym pudrem maczaj w czekoladzie.
Liczba porcji:6
Czas przygotowania: 1 godz.
Stopień trudności: średnio trudne