Chrupiące krążki z cukinii

Chrupiące krążki z cukinii

Zdjęcie - Chrupiące krążki z cukinii - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przygotuj pyszne i chrupiące krążki z cukinii. Miękka i soczysta cukinia oraz chrupiąca panierka, z dodatkiem wyrazistego sosu – to połączenie idealne. Sprawdzi się jako pyszna przekąska przy każdej okazji ❤️

Do usmażenia cukinii wykorzystałam rzepakowy olej Kujawski z pierwszego tłoczenia, który powstaje z wyselekcjonowanych i poddanych kontroli jakości nasion rzepaku, od sprawdzonych dostawców ❤️

Olej Kujawski z pierwszego tłoczenia jest naturalnym źródłem kwasów omega-3 i witamin E i K. Ma piękny złoty kolor i neutralny smak, dzięki temu sprawdzi się przy smażeniu.

Składniki na chrupiące krążki z cukinii:

  • 1 cukinia
  • 2-4 łyżki oleju Kujawskiego z pierwszego tłoczenia
  • 1/2 szklanki mąka
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • 1 jajko
  • sól i pieprz 

Zdjęcie - Chrupiące krążki z cukinii - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiJak zrobić chrupiące krążki z cukinii?

Umytą cukinię ze skórką kroję w równej grubości plastry. Posypuję solą i odstawiam na 15 min. Po tym czasie, aby pozbyć się goryczki spłukuję nadmiar soli.

Jajko roztrzepuję z solą i pieprzem. Plastry cukinii panieruję kolejno w mące, jajku i bułce tartej.

Na patelni rozgrzewam olej rzepakowy i podsmażam na nim cukinię, aż uzyska złoty kolor. Gotowe chrupiące krążki z cukinii podaję z ulubionymi sosami.

 

Liczba porcji: 2
Czas przygotowania: 30
Stopień trudności: prosty przepis

Kategorie przepisów