Chrupiące krążki z cukinii
Przygotuj pyszne i chrupiące krążki z cukinii. Miękka i soczysta cukinia oraz chrupiąca panierka, z dodatkiem wyrazistego sosu – to połączenie idealne. Sprawdzi się jako pyszna przekąska przy każdej okazji ❤️
Do usmażenia cukinii wykorzystałam rzepakowy olej Kujawski z pierwszego tłoczenia, który powstaje z wyselekcjonowanych i poddanych kontroli jakości nasion rzepaku, od sprawdzonych dostawców ❤️
Olej Kujawski z pierwszego tłoczenia jest naturalnym źródłem kwasów omega-3 i witamin E i K. Ma piękny złoty kolor i neutralny smak, dzięki temu sprawdzi się przy smażeniu.
Składniki na chrupiące krążki z cukinii:
- 1 cukinia
- 2-4 łyżki oleju Kujawskiego z pierwszego tłoczenia
- 1/2 szklanki mąka
- 1/2 szklanki bułki tartej
- 1 jajko
- sól i pieprz
Jak zrobić chrupiące krążki z cukinii?
Umytą cukinię ze skórką kroję w równej grubości plastry. Posypuję solą i odstawiam na 15 min. Po tym czasie, aby pozbyć się goryczki spłukuję nadmiar soli.
Jajko roztrzepuję z solą i pieprzem. Plastry cukinii panieruję kolejno w mące, jajku i bułce tartej.
Na patelni rozgrzewam olej rzepakowy i podsmażam na nim cukinię, aż uzyska złoty kolor. Gotowe chrupiące krążki z cukinii podaję z ulubionymi sosami.
Liczba porcji: 2
Czas przygotowania: 30
Stopień trudności: prosty przepis