Caprese z grillowaną cukinią


Insalata Caprese- włoska klasyka gatunku, sałatka w kolorach włoskiej flagi. W tradycyjnej wersji przygotowuje się ją z pokrojonych w plastry i ułożonych na przemian pomidorów i mozzarelli, skropionych oliwą i posypanych bazylią. Tu w wersji z grillowaną cukinią. Genialnie prosta i cudowna w smaku, bo przygotowana z mozzarelli z bawolego mleka, co zdecydowanie ma znaczenie. Mozzarella di Bufala to ser farmerski produkowany od XVII wieku w regionach środkowych i południowych Włoch, znajduje się na liście produktów o Chronionej Nazwie Pochodzenia (PDO). Jest to tradycyjnie warzony ser twarogowy o kulistym kształcie, wilgotny, lśniący i śnieżnobiały. Konsystencja sera jest miękka i delikatna, a ser przechowywany jest w zalewie solankowej z serwatki. Mozzarella z mleka bawolego jest bardziej delikatna i mocniej kremowa niż ta z mleka krowiego. Mleko bawole, w porównaniu z mlekiem krowim, ma wyższą zawartość tłuszczu mlecznego i białka, co wpływa bezpośrednio na lepszy smak i bardziej miękką konsystencję sera oraz wyższe wartości odżywcze. Caprese jest przykładem potwierdzającym, że w kuchni włoskiej najważniejsza jest prostota i składniki najwyższej jakości. Nie oszczędzajmy więc na mozzarelli, szukajmy w sklepach tej z bawolego mleka i zawsze zwracajmy uwagę na datę ważności. Mozzarella musi być świeża, nie tylko ze względu na walory smakowe, ale i zdrowotne. Przeterminowana może nam bardzo poważnie zaszkodzić.
Zdjęcie - Caprese z grillowaną cukinią - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki:
Mozzarella di Bufala Campana
cukinia
pomidorki koktajlowe
kapary
bazylia
oliwa
sól
pieprz
Przygotowanie: Cukinię myjemy, kroimy w 0,5 cm plastry, skrapiamy oliwą z oliwek i grillujemy przez chwilę z obydwu stron. Mozzarellę kroimy w plastry o podobnej grubości. Na talerzu układamy na przemian plastry grillowanej cukinii i mozzarelli. Sałatkę dekorujemy pokrojonymi w ćwiartki pomidorkami koktajlowymi, listkami bazylii i kaparami. Skrapiamy oliwą z oliwek, przyprawiamy solą i pieprzem.
Zdjęcie - Caprese z grillowaną cukinią - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Caprese z grillowaną cukinią - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Placki z cukinii i kolby kukurydzy
1

Placki z cukinii i kolby kukur…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Pierogi z ziemniakami, ziołami i fetą
3

Pierogi z ziemniakami, ziołami…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Wytrawne “bułeczki” scones z cebulką i serem
1

Wytrawne “bułeczki” scones z c…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Sałatka bałkańska
2

Sałatka bałkańska

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Sernik na zimno bez cukru
1

Sernik na zimno bez cukru

Tyna Tyna
In cooking we trust

Sernik panna cotta z truskawkami
1

Sernik panna cotta z truskawka…

Kasia Kasia
Pełny talerz

Przepisy z tych kategorii

Sałatka ziemniaczana
2

Sałatka ziemniaczana

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Sałatka ze szpinakiem, pomidorami i musztardą francuską
1

Sałatka ze szpinakiem, pomidor…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Sałatka bałkańska
2

Sałatka bałkańska

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Panzanella z ogórkami i mozzarellą
1

Panzanella z ogórkami i mozzar…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

“Sałatka caprese” z cukinią na ciepło
1

“Sałatka caprese” z cukinią na…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Sałatka z komosą, burakiem i fetą
1

Sałatka z komosą, burakiem i f…

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki