Caprese z grillowaną cukinią


Insalata Caprese- włoska klasyka gatunku, sałatka w kolorach włoskiej flagi. W tradycyjnej wersji przygotowuje się ją z pokrojonych w plastry i ułożonych na przemian pomidorów i mozzarelli, skropionych oliwą i posypanych bazylią. Tu w wersji z grillowaną cukinią. Genialnie prosta i cudowna w smaku, bo przygotowana z mozzarelli z bawolego mleka, co zdecydowanie ma znaczenie. Mozzarella di Bufala to ser farmerski produkowany od XVII wieku w regionach środkowych i południowych Włoch, znajduje się na liście produktów o Chronionej Nazwie Pochodzenia (PDO). Jest to tradycyjnie warzony ser twarogowy o kulistym kształcie, wilgotny, lśniący i śnieżnobiały. Konsystencja sera jest miękka i delikatna, a ser przechowywany jest w zalewie solankowej z serwatki. Mozzarella z mleka bawolego jest bardziej delikatna i mocniej kremowa niż ta z mleka krowiego. Mleko bawole, w porównaniu z mlekiem krowim, ma wyższą zawartość tłuszczu mlecznego i białka, co wpływa bezpośrednio na lepszy smak i bardziej miękką konsystencję sera oraz wyższe wartości odżywcze. Caprese jest przykładem potwierdzającym, że w kuchni włoskiej najważniejsza jest prostota i składniki najwyższej jakości. Nie oszczędzajmy więc na mozzarelli, szukajmy w sklepach tej z bawolego mleka i zawsze zwracajmy uwagę na datę ważności. Mozzarella musi być świeża, nie tylko ze względu na walory smakowe, ale i zdrowotne. Przeterminowana może nam bardzo poważnie zaszkodzić.
Zdjęcie - Caprese z grillowaną cukinią - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki:
Mozzarella di Bufala Campana
cukinia
pomidorki koktajlowe
kapary
bazylia
oliwa
sól
pieprz
Przygotowanie: Cukinię myjemy, kroimy w 0,5 cm plastry, skrapiamy oliwą z oliwek i grillujemy przez chwilę z obydwu stron. Mozzarellę kroimy w plastry o podobnej grubości. Na talerzu układamy na przemian plastry grillowanej cukinii i mozzarelli. Sałatkę dekorujemy pokrojonymi w ćwiartki pomidorkami koktajlowymi, listkami bazylii i kaparami. Skrapiamy oliwą z oliwek, przyprawiamy solą i pieprzem.
Zdjęcie - Caprese z grillowaną cukinią - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Caprese z grillowaną cukinią - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Brownie z serem i rabarbarem

Brownie z serem i rabarbarem

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Szparagi z pecorino i cytrynowym vinaigrettem. Jakie wino pić do szparagów?

Szparagi z pecorino i cytrynow…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Labneh- domowy serek jogurtowy- z truskawkami

Labneh- domowy serek jogurtowy…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Sałatka z pomidorami, ogórkami i serkiem wiejskim
1

Sałatka z pomidorami, ogórkami…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Warzywa pieczone z mozzarellą

Warzywa pieczone z mozzarellą

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Szybki sernik z truskawkami
1

Szybki sernik z truskawkami

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Przepisy z tych kategorii

Truskawkowa sałatka z czosnkiem  niedźwiedzim, polędwiczką, szparagami i dressingiem truskawkowym

Truskawkowa sałatka z czosnkie…

Gosia17 Gosia17
Wędrówki po kuchni

Sałatka z pomidorami, ogórkami i serkiem wiejskim
1

Sałatka z pomidorami, ogórkami…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Sałatka ziemniaczana z ziołami
1

Sałatka ziemniaczana z ziołami

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Sałatka z kurczakiem i makaronem w duchu zero waste

Sałatka z kurczakiem i makaron…

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni

Wiosenna sałatka szparagowa

Wiosenna sałatka szparagowa

aronia aronia
Wiem co jem

Sałatka  z ciecierzycą, pomidorem, ogórkiem kiszonym i sałatą rzymską

Sałatka z ciecierzycą, pomido…

figmara figmara
figowe smaki