Cambella ze śliwką i marchewką

Smak i nastrój jesieni wdziera sie do naszych kuchni ,myśli i serc- to wszystko możemy połączyc w jedno i zadowolić jesienne nastroje jednym ciastem które ma formę babki z dziurka we Wloszech zwaną "cambella" ( czambella")

Coraz bardziej i smielej przemycam warzywa w moich ciastach- marchewkowe ciasta znaja wszyscy,ale co z cukinia,zielonym groszkiem?- pokaze w nastepnych wpisach.

Zapraszam!

Zdjęcie - Cambella ze sliwka i marchewka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Cambella ze sliwka i marchewka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Cambella ze sliwka i marchewka

.2 szklanki maki pszennej

.1 szklanka tartej marchewki

.3/4 szklanki cukru

.1/2 szklanki mleka

.1/3 szklanki oleju roslinnego

.4 jajka

.2 lyzeczki proszku do pieczenia

.sok z polowy cytryny

.skorka otarta z calej cytryny

 

lukier

.1/2 szklanki cukru pudru

.1 lyzeczka soku z cytryny

.1 lyzeczka wrzatku

 

ponadto

.3 duze ciemne sliwki

.2 luzki cukru

 

Wykonanie

-sliwki przecinamy na pol i kroimy na plasterki

-blaszke z dziurka smarujemy maslem i pudrujemy maka,posypujemy cukrem i ukladamy plasterki sliwek

-zoltka ubijamy z cukrem na puszysta mase,dodajemy mleko i olej,sok i skorke z cytryny,make przesiana z proszkiem do pieczenia i starta marchew

-bialka ubiajmy z odrobina soli i dodajemy do masy jajecznej mieszamy calosc delikatnie za pomoca lyzki

-ciasto przekladamy do formy ,rownamy powierzchnie

-pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180stC przez 40 min ( do suchego patyka )

-upieczone ciasto lekko studzimy w formie,potem odwracamy na talerz ( sliwki sa na gorze )

- z podanych skladnikow robimy lukier i polewamy nim zimne ciasto

Smacznego!

Kategorie przepisów

Podobne przepisy