Cambella ze śliwką i marchewką
Smak i nastrój jesieni wdziera sie do naszych kuchni ,myśli i serc- to wszystko możemy połączyc w jedno i zadowolić jesienne nastroje jednym ciastem które ma formę babki z dziurka we Wloszech zwaną "cambella" ( czambella")
Coraz bardziej i smielej przemycam warzywa w moich ciastach- marchewkowe ciasta znaja wszyscy,ale co z cukinia,zielonym groszkiem?- pokaze w nastepnych wpisach.
Zapraszam!
Cambella ze sliwka i marchewka
.2 szklanki maki pszennej
.1 szklanka tartej marchewki
.3/4 szklanki cukru
.1/2 szklanki mleka
.1/3 szklanki oleju roslinnego
.4 jajka
.2 lyzeczki proszku do pieczenia
.sok z polowy cytryny
.skorka otarta z calej cytryny
lukier
.1/2 szklanki cukru pudru
.1 lyzeczka soku z cytryny
.1 lyzeczka wrzatku
ponadto
.3 duze ciemne sliwki
.2 luzki cukru
Wykonanie
-sliwki przecinamy na pol i kroimy na plasterki
-blaszke z dziurka smarujemy maslem i pudrujemy maka,posypujemy cukrem i ukladamy plasterki sliwek
-zoltka ubijamy z cukrem na puszysta mase,dodajemy mleko i olej,sok i skorke z cytryny,make przesiana z proszkiem do pieczenia i starta marchew
-bialka ubiajmy z odrobina soli i dodajemy do masy jajecznej mieszamy calosc delikatnie za pomoca lyzki
-ciasto przekladamy do formy ,rownamy powierzchnie
-pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180stC przez 40 min ( do suchego patyka )
-upieczone ciasto lekko studzimy w formie,potem odwracamy na talerz ( sliwki sa na gorze )
- z podanych skladnikow robimy lukier i polewamy nim zimne ciasto
Smacznego!