Buraczane kaszotto
A co to? Oto buraczane kaszotto w 30 minut! Delikatnie poddusiłam buraki w towarzystwie jabłek w czerwonym winie, następnie kasza pęczak powoli pęczniała w biulionie. W tym czasie warto zająć się resztą butelki Primitivo i usmażyć szałowe szałwiowe chipsy. Na koniec jeszcze czubata łyżka mascarpone, kilka kwaskowatych kaparów, posiekane orzechy włoskie i gotowe!
A jutro pokażę jak przemienić kaszotto w KASZANCINI – chrupiące arancini z ciągnącym się serem.
Buraczane kaszotto
- czerwona cebula
- ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy
- 3 łyżki masła
- 350 g buraków
- jabłko
- garść listków szałwii (można pominąć lub zastąpić rozmarynem)
- 2 szklanki suchej kaszy pęczak
- szklanka czerwonego wina
- 3 szklanki bulionu warzywnego lub wody
- łyżka octu balsamicznego
- łyżka miodu
- 2 łyżki mascarpone
- 70 g pecorino lub parmezanu
- garść orzechów włoskich
- sól, pieprz
Chipsy szałwiowe
- listki szałwii
- oliwa
- Na oliwie podsmażamy czerwoną cebulę. Dodajemy starte na grubych oczkach obrane buraki oraz jabłko. Dorzucamy posiekany drobno czosnek.
- Po kilku minutach podsmażania dodajemy masło i wsypujemy suchą kaszę, mieszamy, krótko podsmażamy.
- Wlewamy czerwone wino i czekamy aż odparuje. Następnie dodajemy 3 szklanki gorącego bulionu lub wrzącej wody.
- Zmniejszamy ogień i dusimy kaszotto przez 25 minut, od czasu do czasu mieszając.
- W tym czasie na oliwie podsmażamy listki szałwii, czekamy aż staną się chrupiące, odsączamy z tłuszczu przy pomocy ręcznika papierowego.
- Przyprawiamy octem balsamicznym i miodem, mieszamy. Dorzucamy 3/4 tartego sera, kapary, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Dodajemy mascarpone i dokładnie mieszamy.
- Wierzch risotto dekorujemy łyżeczką mascarpone, posiekanymi orzechami i chipsami szałwiowymi.