Bułki jogurtowe na oleju

Bułki jogurtowe na oleju

Zdjęcie - Bułki jogurtowe na oleju - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Te pyszne bułki jogurtowe to idealny pomysł na szybkie i smaczne pieczywo, które nie wymaga skomplikowanego formowania. Dzięki dodatkowi jogurtu są niezwykle puszyste, a olej Kujawski z pierwszego tłoczenia zapewnia odpowiednią konsystencję i wilgotność.

To prosty przepis, który zachwyci każdego miłośnika domowych wypieków. Z podanych składników wyjdzie 10 bułeczek. Koniecznie wypróbujcie!

Składniki na bułki jogurtowe na oleju:

  • 8 g drożdży suchych
  • 200 ml jogurtu naturalnego (w temperaturze pokojowej)
  • 100 ml wody
  • 1,5 łyżki miodu
  • 2,5 łyżki oleju Kujawskiego z pierwszego tłoczenia
  • 1 łyżeczka soli
  • 450 g mąki pszennej lub orkiszowej jasnej (plus 2-3 łyżki do podsypania)
  • 1 jajko

Zdjęcie - Bułki jogurtowe na oleju - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Pieczenie bułek jogurtowych na oleju

👉Wszystkie składniki na bułki wymieszać i zagnieść ciasto. Misę z ciastem przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do wyrastania na 45 minut w ciepłe miejsce.

👉Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni. Blat polewamy olejem rzepakowym, wykladamy ciasto i formujemy z niego wałek.

👉Utworzony wałek z ciasta mocno posypujemy mąką i dzielimy na 10 kawałków.

👉Bułeczki układamy na blaszce i odstawiamy do wyrośnięcia na około 15 minut. Wyrastanie zawsze w ciepłym miejscu, bez przeciagów.

👉Do piekarnika wstawiamy pojemnik z wodą, żeby zapewnić wilgotność. Bułki jogurtowe na oleju pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 15 minut (do zrumienienia).

Zdjęcie - Bułki jogurtowe na oleju - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Liczba porcji: 10
Czas przygotowania:
Stopień trudności:

Kategorie przepisów