Bułki jogurtowe na oleju

Te pyszne bułki jogurtowe to idealny pomysł na szybkie i smaczne pieczywo, które nie wymaga skomplikowanego formowania. Dzięki dodatkowi jogurtu są niezwykle puszyste, a olej Kujawski z pierwszego tłoczenia zapewnia odpowiednią konsystencję i wilgotność.
To prosty przepis, który zachwyci każdego miłośnika domowych wypieków. Z podanych składników wyjdzie 10 bułeczek. Koniecznie wypróbujcie!
Składniki na bułki jogurtowe na oleju:
- 8 g drożdży suchych
- 200 ml jogurtu naturalnego (w temperaturze pokojowej)
- 100 ml wody
- 1,5 łyżki miodu
- 2,5 łyżki oleju Kujawskiego z pierwszego tłoczenia
- 1 łyżeczka soli
- 450 g mąki pszennej lub orkiszowej jasnej (plus 2-3 łyżki do podsypania)
- 1 jajko
Pieczenie bułek jogurtowych na oleju
👉Wszystkie składniki na bułki wymieszać i zagnieść ciasto. Misę z ciastem przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do wyrastania na 45 minut w ciepłe miejsce.
👉Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni. Blat polewamy olejem rzepakowym, wykladamy ciasto i formujemy z niego wałek.
👉Utworzony wałek z ciasta mocno posypujemy mąką i dzielimy na 10 kawałków.
👉Bułeczki układamy na blaszce i odstawiamy do wyrośnięcia na około 15 minut. Wyrastanie zawsze w ciepłym miejscu, bez przeciagów.
👉Do piekarnika wstawiamy pojemnik z wodą, żeby zapewnić wilgotność. Bułki jogurtowe na oleju pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 15 minut (do zrumienienia).
Liczba porcji: 10
Czas przygotowania:
Stopień trudności: