Budyń jaglany z mango, bananem i granatem

Zdjęcie - Budyń jaglany z mango, bananem i granatem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Będąc dzieckiem, moim ulubionym deserem zawsze był budyń. Lubiłem patrzeć, jak gęstnieje on w garnku i wesoło chlupocze, gdy nie zamiesza się go od razu. Najlepszy był czekoladowy, który wyjadałem od razu łyżeczką prosto z garnka, albo waniliowy serwowany z malinową konfiturą. Parę lat temu odkryłem zaś budyń z kaszy jaglanej i znów mogłem poczuć się jak kilkuletni dzieciak. Przerobiłem go już na kilkanaście różnych sposobów, ale ten z dodatkiem egzotycznego mango i mleka kokosowego wyjątkowo mnie urzekł. Ten budyń z kaszy jaglanej nie tylko świetnie smakuje, ale jest i bardzo zdrowy. Mam nadzieję, że cudownych właściwości jagieł nie trzeba nikomu przybliżać? Nie ma tutaj ani krzty cukru, bo cała słodycz płynie z mango i bananów, mleko kokosowe nadaje zaś budyniowi cudownie kremowej konsystencji. PS. Ten przepis z założenia jest na cztery porcje, jednak z autopsji wiem, że dla dwóch, a nie dla czterech osób, haha.
Zdjęcie - Budyń jaglany z mango, bananem i granatem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
* SKŁADNIKI na 4 porcje budyniu jaglanego

  • 200 g kaszy jaglanej
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 2 dojrzałe mango
  • 2 dojrzałe banany
  • 1 granat
  • szczypta cynamonu

* PRZYGOTOWANIE
Aby pozbyć się goryczy podpraż kaszę jaglaną najpierw na suchej patelni, a później opłucz wrzątkiem. Kolejno zalej ją 500 ml zimnej wody i wstaw na mały ogień. Gdy woda się zagotuje, garnek przykryj pokrywką i gotuj kaszę przez 15 minut. Następnie zdejmij ją z ognia i odstaw na kwadrans. Jeszcze ciepłą kaszę przełóż do kielicha blendera, wlej mleko kokosowe, dodaj miąższ z obranego mango i 2 banany. Zmiksuj, aż otrzymasz gładą masę. Budyń z kaszy jaglanej dopraw cynamonem, przełóż do miseczek i podawaj na ciepło lub po schłodzeniu w lodówce. Świetnie smakuje z kawałkami pokrojonego w kostkę mango i pestkami granatu.
*

Zdjęcie - Budyń jaglany z mango, bananem i granatem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Kasza z boczkiem i cukinią
1

Kasza z boczkiem i cukinią

Patrycja Patrycja
Simply Food

Sałatka z kaszy quinoa z pomidorami i awokado
1

Sałatka z kaszy quinoa z pomid…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Pęczak z soczewicą, fasolką szparagową i fetą
1

Pęczak z soczewicą, fasolką sz…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Cukinia faszerowana mięsem i kuskusem
2

Cukinia faszerowana mięsem i k…

Patrycja Patrycja
Simply Food

Tabbouleh

Tabbouleh

Asik Asik
Moja kraina smaków

Budyniowa tarta jaglana z owocami

Budyniowa tarta jaglana z owoc…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Przepisy z tych kategorii

Sernik gotowany z truskawkami
3

Sernik gotowany z truskawkami

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Ciasto Kinder

Ciasto Kinder

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

"Summer cake"

mojacalabria mojacalabria
www.mojacalabria.com

Łatwe ciastka francuskie z kremem budyniowym i owocami

Łatwe ciastka francuskie z kre…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Tarta z budyniem i rabarbarem
1

Tarta z budyniem i rabarbarem

food² food²
Food Square

Owsianka z karmelizowanym rabarbarem

Owsianka z karmelizowanym raba…

food² food²
Food Square