Budyń jaglany z mango, bananem i granatem

Zdjęcie - Budyń jaglany z mango, bananem i granatem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Będąc dzieckiem, moim ulubionym deserem zawsze był budyń. Lubiłem patrzeć, jak gęstnieje on w garnku i wesoło chlupocze, gdy nie zamiesza się go od razu. Najlepszy był czekoladowy, który wyjadałem od razu łyżeczką prosto z garnka, albo waniliowy serwowany z malinową konfiturą. Parę lat temu odkryłem zaś budyń z kaszy jaglanej i znów mogłem poczuć się jak kilkuletni dzieciak. Przerobiłem go już na kilkanaście różnych sposobów, ale ten z dodatkiem egzotycznego mango i mleka kokosowego wyjątkowo mnie urzekł. Ten budyń z kaszy jaglanej nie tylko świetnie smakuje, ale jest i bardzo zdrowy. Mam nadzieję, że cudownych właściwości jagieł nie trzeba nikomu przybliżać? Nie ma tutaj ani krzty cukru, bo cała słodycz płynie z mango i bananów, mleko kokosowe nadaje zaś budyniowi cudownie kremowej konsystencji. PS. Ten przepis z założenia jest na cztery porcje, jednak z autopsji wiem, że dla dwóch, a nie dla czterech osób, haha.
Zdjęcie - Budyń jaglany z mango, bananem i granatem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
* SKŁADNIKI na 4 porcje budyniu jaglanego

  • 200 g kaszy jaglanej
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 2 dojrzałe mango
  • 2 dojrzałe banany
  • 1 granat
  • szczypta cynamonu

* PRZYGOTOWANIE
Aby pozbyć się goryczy podpraż kaszę jaglaną najpierw na suchej patelni, a później opłucz wrzątkiem. Kolejno zalej ją 500 ml zimnej wody i wstaw na mały ogień. Gdy woda się zagotuje, garnek przykryj pokrywką i gotuj kaszę przez 15 minut. Następnie zdejmij ją z ognia i odstaw na kwadrans. Jeszcze ciepłą kaszę przełóż do kielicha blendera, wlej mleko kokosowe, dodaj miąższ z obranego mango i 2 banany. Zmiksuj, aż otrzymasz gładą masę. Budyń z kaszy jaglanej dopraw cynamonem, przełóż do miseczek i podawaj na ciepło lub po schłodzeniu w lodówce. Świetnie smakuje z kawałkami pokrojonego w kostkę mango i pestkami granatu.
*

Zdjęcie - Budyń jaglany z mango, bananem i granatem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Pierniczki bezglutenowe (bez jajek, bez cukru)

Pierniczki bezglutenowe (bez j…

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Chili sin carne z dynią

Chili sin carne z dynią

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Pierogi z mięsem i kaszą jęczmienną

Pierogi z mięsem i kaszą jęczm…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Tarta z brokułami  i serem feta

Tarta z brokułami i serem fet…

Asik Asik
Moja kraina smaków

Zupa z brukselką, boczkiem i ziemniakami

Zupa z brukselką, boczkiem i z…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Ciasto dyniowe z czekoladą i orzechami

Ciasto dyniowe z czekoladą i o…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Przepisy z tych kategorii

Turcja - İncir Uyutması (Kremowy budyń figowy)
1

Turcja - İncir Uyutması (Kremo…

Itchy Feet Itchy Feet
Swędzące Stopy

Proste placuszki szpinakowe z kokosem i malinami – bez mąki, bez glutenu, bez laktozy
1

Proste placuszki szpinakowe z…

Flymetothespoon Flymetothespoon
Flymetothespoon

Tarta z kokosowo-malinową panna cottą

Tarta z kokosowo-malinową pann…

food² food²
Food Square

Koktajl z czarną porzeczką i jedwabistym tofu

Koktajl z czarną porzeczką i j…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Muffiny szpinakowo kokosowe dla małych i dużych
1

Muffiny szpinakowo kokosowe dl…

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Jaglany deser różany z rabarbarem – wegańska, bezglutenowa kaszka jaglana

Jaglany deser różany z rabarba…

Flymetothespoon Flymetothespoon
Flymetothespoon