Bruschetini z kremem grzybowym
Bruschetini- to najlepszy przysmak Wlocha- jednak podaje sie je najchętniej z pomidorkami pokrojonymi w malą kostkę z dodatkiem bazylii.
Dzisiaj jednak duża odmiana,bo moje bruschetini podałam z kremem zrobionym z pieczarek i serka kremowego.
To szybka i smaczna przekąska- polecam!
Zapraszam!
Bruschetini z kremem grzybowym
.bagietka lub chleb
.300 gr pieczarek
.250 gr serka kremowego
.1 cebulka
.2 zabki czosnku
.oliwa z oliwek
.sol i pieprz
Wykonanie
-pieczarki obieramy i kroimy w kostke
-cebulke i czosnek podsmazamy na niewielkiej ilosci oliwy z oliwek
-dodajemy pieczarki i dusimy bez przykrycia ( nie solimy )
-miekkie warzywa studzimy
-przestudzone grzybki przekladamy do wysokiego naczynia,dodajemy serek,sol i pieprz
-miksujemy calosc az uzyskamy gladki krem
-mase przekladamy do rekawa cukierniczego z ozdobna koncowka i odstawiamy do lodowki
-bagietke kroimy w podluzne kromki,ukladamy na blaszce i podpiekamy w piekkarniku
-kromki bagietki dekorujemy kremem grzybowym,potem jeszcze listeczkie pietruszki lub w/g wlasnego uznania
Uwaga!
Zamiast uzywac rekawa cukierniczego mozemy do smarowania bagietek uzyc noza- kremu wyjdzie nam wtedy mniej i wten sposob posmarujemy wiecej bagietek.
Smacznego!