Boczniaki po tatarsku
Z drogi śledzie, boczniak jedzie!
Mam dla Was przepis nie byle jaki na tatarskie boczniaki ?
Boczniaki po tatarsku
•400 g boczniaków
•3 łyżki oliwy lub masła
•łyżeczka miodu lub syropu klonowego
•łyżeczka sosu sojowego
•3 ogórki konserwowe lub kiszone
•szalotka lub mała cebula
•1/2 jabłka
•łyżka majonezu
•3 łyżki kwaśnej śmietany
•2 łyżeczki musztardy
•łyżeczka miodu lub syropu klonowego
•łyżka soku z cytryny lub soku z ogórków kiszonych
•3 łyżki posiekanego szczypiorku
•sól, pieprz
- Boczniaki kroimy w paseczki, smażymy ja na rozgrzanej oliwie lub maśle przez 5 minut. Dodajemy miód, sos sojowy i pieprz. Karmelizujemy jeszcze 2 minuty.
- Ogórki i szalotkę drobno siekamy, jabłko obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach (skrapiamy cytryną by nie ściemniało).
- Dodajemy majonez, śmietanę, miód, musztardę i sok z cytryny.
- Wrzucamy ostudzone boczniaki, dodajemy szczypiorek, przyprawiamy solą i pieprzem do smaku.
- Boczniaki serwujemy z chlebem lub ziemniakami.