Bakłażan z granatem i tahini

Bakłażan z granatem i tahini

Zdjęcie - Bakłażan z granatem i tahini - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

  • Czas przygotowania: 10minuty
  • Czas gotowania: 20minuty

Połączenie typowe dla kuchni bliskowschodniej czyli bakłażan, pestki granatu i spora ilość mięty i kolendry. Wychodzi lekka sałatka, która może być świetną przystawką. Pod warunkiem, że ktoś lubi tahini. Ale ta zrównoważona jest obfitą ilością soku z cytryny. Przepis pochodzi z książki Szafran, mięta i kardamon, która kryje sporo takich propozycji. I wkrótce mam zamiar sięgnąć po kolejne:)

Składniki

Instrukcje

Bakłażany pokroić w grubą kostkę, mocno posolić i odstawić na 15-20 min. Po tym czasie odsączyć, aby pozbyć się nadmiaru soli. Następnie dokładnie osuszyć ręcznikiem papierowym  i smażyć na oliwie przez 2-3 min, ciągle przewracając kostki.

Z granatów wyjąć pestki, a kolendrę i miętę drobno posiekać. Z cytryny, tahini i wody przygotować dressing. Aby uniknąć zważenia się cytryny należy dodawać wodę na końcu niewielką strużką i jednocześnie cały czas mieszając. Dressing doprawić solą i pieprzem.

W dużym naczyniu połączyć podsmażonego bakłażana, pestki granatu i świeże zioła. Polać sałatkę dressingiem bezpośrednio przed podaniem.

Smacznego:)

 

Zdjęcie - Bakłażan z granatem i tahini - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów