Bakłażan z granatem i tahini
- Czas przygotowania: 10minuty
- Czas gotowania: 20minuty
Połączenie typowe dla kuchni bliskowschodniej czyli bakłażan, pestki granatu i spora ilość mięty i kolendry. Wychodzi lekka sałatka, która może być świetną przystawką. Pod warunkiem, że ktoś lubi tahini. Ale ta zrównoważona jest obfitą ilością soku z cytryny. Przepis pochodzi z książki Szafran, mięta i kardamon, która kryje sporo takich propozycji. I wkrótce mam zamiar sięgnąć po kolejne:)
Składniki
- bakłażan - 2 szt.
- kolendra - 1 pęczek
- świeża mięta - kilka gałązek
- granat - 2 szt.
- oliwa z oliwek
- sól - do smaku
- pieprz - do smaku
- tahini - 1/3 szklanki
- sok z 1 cytryny
- woda
Instrukcje
Bakłażany pokroić w grubą kostkę, mocno posolić i odstawić na 15-20 min. Po tym czasie odsączyć, aby pozbyć się nadmiaru soli. Następnie dokładnie osuszyć ręcznikiem papierowym i smażyć na oliwie przez 2-3 min, ciągle przewracając kostki.
Z granatów wyjąć pestki, a kolendrę i miętę drobno posiekać. Z cytryny, tahini i wody przygotować dressing. Aby uniknąć zważenia się cytryny należy dodawać wodę na końcu niewielką strużką i jednocześnie cały czas mieszając. Dressing doprawić solą i pieprzem.
W dużym naczyniu połączyć podsmażonego bakłażana, pestki granatu i świeże zioła. Polać sałatkę dressingiem bezpośrednio przed podaniem.
Smacznego:)