Bakłażan faszerowany ciecierzycą

Zdjęcie - Bakłażan faszerowany ciecierzycą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Bakłażan faszerowany ciecierzycą to pyszny kompletny obiad lub super kolacja, tym razem bez dodatku mięsa, prawdiwa uczta dla wegetarian. Łódeczki bakłażana wypełnia ciecierzyca z marchewką połączona ajwarem. Dodatek marchewki możesz podmienić papryką. Bakłażana podałam z dipem miętowym (przepis na dip znajdziesz tutaj).
Jeśli użyjesz ciecierzycy z puszki danie szybkie do przygotowania. Osobiście nie lubię smaku ciecierzycy z puszki, nawet najdokładniej wypłukanej, dlatego gotuję jednorazowo zawsze ciut więcej, a nadmiar ląduje w zamrażarce. Dzisiaj jak znalazł!
Z wielu względów warto włączyć bakłażana do codziennej diety.
100 g bakłażana to zaledwie 20 kcal, sporo błonnika, potasu, wapnia, i magnezu. Zawiera cenne przeciwuteniacze, takie jak witamina C i A, oraz unikalne związki fenolowe - antocyjany w fioletowo-niebieskiej skórce o silnym potencjale antyoksydacyjnym.
Ma właściwości detoksykacyjne, obniża poziom cholesterolu, zapobiega chorobom układu krążenia i chorobom nowotworowym.
Bakłażana i innych roślin psiankowatych powinny unikać jedynie osoby z chorobami autoimmunologicznymi.

Zdjęcie - Bakłażan faszerowany ciecierzycą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami 

Składniki:
2 bakłażany
2 marchewki lub 2 kolorowe papryki
100 g ugotowanej ciecierzycy ( u mnie mrożona z zapasów)
4 łyżki ajwaru (z tego przepisu)
50 g parmezanu
4 gałązki tymianku/oregano
1 łyżka oleju/oliwy
sól, pieprz

Wykonanie:
Zdjęcie - Bakłażan faszerowany ciecierzycą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

  • bakłażany umyć, przeciąć wzdłuż i wybrać środek łyżką pozostawiając dookoła 1- cm rant. Wydrążone bakłażany natychmiast włożyć do garnka z gotującą się wodą i gotować 5 minut
  • wydrążony miąższ bakłażana pokroić w drobną kostkę
  • marchew obrać (paryki przekroić, pozbawić gniazd nasiennych) pokroić w drobną kostkę i podsmażyć kilka minut na rozgrzanej patelni. Dodać miąższ z bakłażana i dusić następne kilka minut. Na koniec dodać oskubane listki z tymianku i ajwar, ugotowana ciecierzycę i wymieszać. Posolić i oprószyć pieprzem do smaku
  • farszem napełnić obgotowane połówki bakłażana. Ułożyć je w naczyniu żaroodpornym, obłożyć startym na tarce parmezan
  • zapiekać w 200`C około 20 minut
  • podawac z dipem miętowym

SMACZNEGO !

Zdjęcie - Bakłażan faszerowany ciecierzycą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Prażona ciecierzyca po indyjsku – zdrowy zamiennik chipsów

Prażona ciecierzyca po indyjsk…

Flymetothespoon Flymetothespoon
Flymetothespoon

Curry kokosowe ze słodkimi ziemniakami i cieciorką
1

Curry kokosowe ze słodkimi zie…

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni

Sałatka z ciecierzycą i serkiem wiejskim
1

Sałatka z ciecierzycą i serkie…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Pieczone falafele z koperkiem
1

Pieczone falafele z koperkiem

Tyna Tyna
In cooking we trust

Pasztet z dyni
1

Pasztet z dyni

Karolka Karolka
Przysmaki Karolki

Sałatka z pieczoną dynią
2

Sałatka z pieczoną dynią

Samantha Samantha
kulinarny blog samanthy

Przepisy z tych kategorii

Naleśniki z twarogiem (na słodko)
2

Naleśniki z twarogiem (na słod…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Prażona ciecierzyca po indyjsku – zdrowy zamiennik chipsów

Prażona ciecierzyca po indyjsk…

Flymetothespoon Flymetothespoon
Flymetothespoon

Ryż z ciecierzycą  i pomidorami

Ryż z ciecierzycą i pomidoram…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Zimowa pomidorowa z kminkiem i soczewicą

Zimowa pomidorowa z kminkiem i…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Kurczak zapiekany w musztardowo-parmezanowej panierce
2

Kurczak zapiekany w musztardow…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Zdrowe, czekoladowe muffiny na maśle orzechowym
2

Zdrowe, czekoladowe muffiny na…

montka montka
cukierenka