Bakłażan faszerowany ciecierzycą

Zdjęcie - Bakłażan faszerowany ciecierzycą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Bakłażan faszerowany ciecierzycą to pyszny kompletny obiad lub super kolacja, tym razem bez dodatku mięsa, prawdiwa uczta dla wegetarian. Łódeczki bakłażana wypełnia ciecierzyca z marchewką połączona ajwarem. Dodatek marchewki możesz podmienić papryką. Bakłażana podałam z dipem miętowym (przepis na dip znajdziesz tutaj).
Jeśli użyjesz ciecierzycy z puszki danie szybkie do przygotowania. Osobiście nie lubię smaku ciecierzycy z puszki, nawet najdokładniej wypłukanej, dlatego gotuję jednorazowo zawsze ciut więcej, a nadmiar ląduje w zamrażarce. Dzisiaj jak znalazł!
Z wielu względów warto włączyć bakłażana do codziennej diety.
100 g bakłażana to zaledwie 20 kcal, sporo błonnika, potasu, wapnia, i magnezu. Zawiera cenne przeciwuteniacze, takie jak witamina C i A, oraz unikalne związki fenolowe - antocyjany w fioletowo-niebieskiej skórce o silnym potencjale antyoksydacyjnym.
Ma właściwości detoksykacyjne, obniża poziom cholesterolu, zapobiega chorobom układu krążenia i chorobom nowotworowym.
Bakłażana i innych roślin psiankowatych powinny unikać jedynie osoby z chorobami autoimmunologicznymi.

Zdjęcie - Bakłażan faszerowany ciecierzycą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami 

Składniki:
2 bakłażany
2 marchewki lub 2 kolorowe papryki
100 g ugotowanej ciecierzycy ( u mnie mrożona z zapasów)
4 łyżki ajwaru (z tego przepisu)
50 g parmezanu
4 gałązki tymianku/oregano
1 łyżka oleju/oliwy
sól, pieprz

Wykonanie:
Zdjęcie - Bakłażan faszerowany ciecierzycą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

  • bakłażany umyć, przeciąć wzdłuż i wybrać środek łyżką pozostawiając dookoła 1- cm rant. Wydrążone bakłażany natychmiast włożyć do garnka z gotującą się wodą i gotować 5 minut
  • wydrążony miąższ bakłażana pokroić w drobną kostkę
  • marchew obrać (paryki przekroić, pozbawić gniazd nasiennych) pokroić w drobną kostkę i podsmażyć kilka minut na rozgrzanej patelni. Dodać miąższ z bakłażana i dusić następne kilka minut. Na koniec dodać oskubane listki z tymianku i ajwar, ugotowana ciecierzycę i wymieszać. Posolić i oprószyć pieprzem do smaku
  • farszem napełnić obgotowane połówki bakłażana. Ułożyć je w naczyniu żaroodpornym, obłożyć startym na tarce parmezan
  • zapiekać w 200`C około 20 minut
  • podawac z dipem miętowym

SMACZNEGO !

Zdjęcie - Bakłażan faszerowany ciecierzycą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Muffinki z truskawkami

Muffinki z truskawkami

Madzia111 Madzia111
Smakowite Dania

Kotlety mielone z jabłkiem i porem
2

Kotlety mielone z jabłkiem i p…

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Pancakes z mąki kokosowej

Pancakes z mąki kokosowej

food² food²
Food Square

Zielone ciasto ze szpinaku z kremem truskawkowym

Zielone ciasto ze szpinaku z k…

bazylia bazylia
Kuchnia Bazylii

  Różowy, letni chłodnik

Różowy, letni chłodnik

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

Quinoa z pomidorami i awokado

Quinoa z pomidorami i awokado

A_SE A_SE
Shabbyeat

Przepisy z tych kategorii

Ziemniaki zapiekane w pesto z czosnku niedźwiedziego
2

Ziemniaki zapiekane w pesto z…

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Szparagi zapiekane pod beszamelem

Szparagi zapiekane pod beszame…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Zapiekanki z serem korycińskim

Zapiekanki z serem korycińskim

napiecyku napiecyku
napiecyku

Zapiekanka z fetą i pomidorami

Zapiekanka z fetą i pomidorami

Krokodyl Krokodyl
Pomarańcza i Imbir

Bakłażan nadziewany komosą ryżową ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i pestkami dyni

Bakłażan nadziewany komosą ryż…

gochagotuje gochagotuje
Gocha gotuje!

Zapiekanka z brokułami i serem korycińskim

Zapiekanka z brokułami i serem…

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście