Bakłażan faszerowany ciecierzycą

Zdjęcie - Bakłażan faszerowany ciecierzycą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Bakłażan faszerowany ciecierzycą to pyszny kompletny obiad lub super kolacja, tym razem bez dodatku mięsa, prawdiwa uczta dla wegetarian. Łódeczki bakłażana wypełnia ciecierzyca z marchewką połączona ajwarem. Dodatek marchewki możesz podmienić papryką. Bakłażana podałam z dipem miętowym (przepis na dip znajdziesz tutaj).
Jeśli użyjesz ciecierzycy z puszki danie szybkie do przygotowania. Osobiście nie lubię smaku ciecierzycy z puszki, nawet najdokładniej wypłukanej, dlatego gotuję jednorazowo zawsze ciut więcej, a nadmiar ląduje w zamrażarce. Dzisiaj jak znalazł!
Z wielu względów warto włączyć bakłażana do codziennej diety.
100 g bakłażana to zaledwie 20 kcal, sporo błonnika, potasu, wapnia, i magnezu. Zawiera cenne przeciwuteniacze, takie jak witamina C i A, oraz unikalne związki fenolowe - antocyjany w fioletowo-niebieskiej skórce o silnym potencjale antyoksydacyjnym.
Ma właściwości detoksykacyjne, obniża poziom cholesterolu, zapobiega chorobom układu krążenia i chorobom nowotworowym.
Bakłażana i innych roślin psiankowatych powinny unikać jedynie osoby z chorobami autoimmunologicznymi.

Zdjęcie - Bakłażan faszerowany ciecierzycą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami 

Składniki:
2 bakłażany
2 marchewki lub 2 kolorowe papryki
100 g ugotowanej ciecierzycy ( u mnie mrożona z zapasów)
4 łyżki ajwaru (z tego przepisu)
50 g parmezanu
4 gałązki tymianku/oregano
1 łyżka oleju/oliwy
sól, pieprz

Wykonanie:
Zdjęcie - Bakłażan faszerowany ciecierzycą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

  • bakłażany umyć, przeciąć wzdłuż i wybrać środek łyżką pozostawiając dookoła 1- cm rant. Wydrążone bakłażany natychmiast włożyć do garnka z gotującą się wodą i gotować 5 minut
  • wydrążony miąższ bakłażana pokroić w drobną kostkę
  • marchew obrać (paryki przekroić, pozbawić gniazd nasiennych) pokroić w drobną kostkę i podsmażyć kilka minut na rozgrzanej patelni. Dodać miąższ z bakłażana i dusić następne kilka minut. Na koniec dodać oskubane listki z tymianku i ajwar, ugotowana ciecierzycę i wymieszać. Posolić i oprószyć pieprzem do smaku
  • farszem napełnić obgotowane połówki bakłażana. Ułożyć je w naczyniu żaroodpornym, obłożyć startym na tarce parmezan
  • zapiekać w 200`C około 20 minut
  • podawac z dipem miętowym

SMACZNEGO !

Zdjęcie - Bakłażan faszerowany ciecierzycą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Zupa pieczarkowa z serem pleśniowym

Zupa pieczarkowa z serem pleśn…

Kardamonovy Kardamonovy
Kardamonovy

Sernik dyniowy z lustrzaną glazurą czekoladową

Sernik dyniowy z lustrzaną gla…

Kasia Kasia
Kuchnia na 5

Sernik
2

Sernik

Bożena Bożena
Moje domowe kucharzenie

Tarta z grzybami
1

Tarta z grzybami

napiecyku napiecyku
napiecyku

Cukinie nadziewane mięsem
1

Cukinie nadziewane mięsem

mojacalabria mojacalabria
www.mojacalabria.com

Puszysty sernik o aromacie pomarańczy

Puszysty sernik o aromacie pom…

Krakowgotuje Krakowgotuje
Kraków gotuje!

Przepisy z tych kategorii

Krem z kalafiora z pieczarkami

Krem z kalafiora z pieczarkami

Karolka Karolka
Przysmaki Karolki

Polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym i ziemniaczki pieczone z nutą mięty
1

Polędwiczki wieprzowe w sosie…

Beti Beti
kruche babeczki

Chlebek buraczany z karmelizowaną cebulą

Chlebek buraczany z karmelizow…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Ziemniaki pieczone w gęsim tłuszczu

Ziemniaki pieczone w gęsim tłu…

Dzi Dzi
karmelowy

Barszcz ukrański na zakwasie
1

Barszcz ukrański na zakwasie

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Jabłecznik z malinami i orzechową kruszonką
3

Jabłecznik z malinami i orzech…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty