Bakłażan faszerowany ciecierzycą

Zdjęcie - Bakłażan faszerowany ciecierzycą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Bakłażan faszerowany ciecierzycą to pyszny kompletny obiad lub super kolacja, tym razem bez dodatku mięsa, prawdiwa uczta dla wegetarian. Łódeczki bakłażana wypełnia ciecierzyca z marchewką połączona ajwarem. Dodatek marchewki możesz podmienić papryką. Bakłażana podałam z dipem miętowym (przepis na dip znajdziesz tutaj).
Jeśli użyjesz ciecierzycy z puszki danie szybkie do przygotowania. Osobiście nie lubię smaku ciecierzycy z puszki, nawet najdokładniej wypłukanej, dlatego gotuję jednorazowo zawsze ciut więcej, a nadmiar ląduje w zamrażarce. Dzisiaj jak znalazł!
Z wielu względów warto włączyć bakłażana do codziennej diety.
100 g bakłażana to zaledwie 20 kcal, sporo błonnika, potasu, wapnia, i magnezu. Zawiera cenne przeciwuteniacze, takie jak witamina C i A, oraz unikalne związki fenolowe - antocyjany w fioletowo-niebieskiej skórce o silnym potencjale antyoksydacyjnym.
Ma właściwości detoksykacyjne, obniża poziom cholesterolu, zapobiega chorobom układu krążenia i chorobom nowotworowym.
Bakłażana i innych roślin psiankowatych powinny unikać jedynie osoby z chorobami autoimmunologicznymi.

Zdjęcie - Bakłażan faszerowany ciecierzycą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami 

Składniki:
2 bakłażany
2 marchewki lub 2 kolorowe papryki
100 g ugotowanej ciecierzycy ( u mnie mrożona z zapasów)
4 łyżki ajwaru (z tego przepisu)
50 g parmezanu
4 gałązki tymianku/oregano
1 łyżka oleju/oliwy
sól, pieprz

Wykonanie:
Zdjęcie - Bakłażan faszerowany ciecierzycą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

  • bakłażany umyć, przeciąć wzdłuż i wybrać środek łyżką pozostawiając dookoła 1- cm rant. Wydrążone bakłażany natychmiast włożyć do garnka z gotującą się wodą i gotować 5 minut
  • wydrążony miąższ bakłażana pokroić w drobną kostkę
  • marchew obrać (paryki przekroić, pozbawić gniazd nasiennych) pokroić w drobną kostkę i podsmażyć kilka minut na rozgrzanej patelni. Dodać miąższ z bakłażana i dusić następne kilka minut. Na koniec dodać oskubane listki z tymianku i ajwar, ugotowana ciecierzycę i wymieszać. Posolić i oprószyć pieprzem do smaku
  • farszem napełnić obgotowane połówki bakłażana. Ułożyć je w naczyniu żaroodpornym, obłożyć startym na tarce parmezan
  • zapiekać w 200`C około 20 minut
  • podawac z dipem miętowym

SMACZNEGO !

Zdjęcie - Bakłażan faszerowany ciecierzycą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Ciecierzyca po bretońsku

Ciecierzyca po bretońsku

Beti Beti
kruche babeczki

Wegetariańskie curry z ciecierzycą i szpinakiem

Wegetariańskie curry z ciecier…

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Pasta z ciecierzycy i natki pietruszki
1

Pasta z ciecierzycy i natki pi…

figmara figmara
figowe smaki

Zupa z kukurydzy z ciecierzycą
2

Zupa z kukurydzy z ciecierzycą

figmara figmara
figowe smaki

Pasztet z pieczonych marchewek

Pasztet z pieczonych marchewek

Karolka Karolka
Przysmaki Karolki

Chili con setas

Chili con setas

figmara figmara
figowe smaki

Przepisy z tych kategorii

Wiosenne kaszotto z pieczonymi rzodkiewkami

Wiosenne kaszotto z pieczonymi…

Olerek Olerek
ola-w-kuchni

Papardelle z szynką parmeńską i brukselką
1

Papardelle z szynką parmeńską…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Fit Pizza orkiszowa

Fit Pizza orkiszowa

KuchniaWeDwoje KuchniaWeDwoje
Kuchnia We Dwoje

Wytrawne galaretki
1

Wytrawne galaretki "Krwawa Mar…

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Kotlety jaglane z cebulą
1

Kotlety jaglane z cebulą

napiecyku napiecyku
napiecyku

Pieczony pstrąg cytrynowo - tymiankowy

Pieczony pstrąg cytrynowo - ty…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit