Porady kulinarne

Jak przygotować pyszne faworki?

1. Śmietany należy dodać tyle, aby otrzymać ciasto gładkie, nie klejące sie do rąk o konsystencji zbliżonej do ciasta pierogowego

2. Masło powinno być jak najlepszej jakości

3. Po każdym posmarowaniu masłem i złożeniu w kopertę, należy ciasto wałkować tylko w jedną stronę - od siebie na zewnątrz. Wałka nie należy cofać po cieście, lecz zawsze unosić go w górę i ponownie wałkować od siebie.

4. Przed samym wycinaniem faworków można wałkować w każdą stronę

5. Aby przy wałkowaniu ciasto nie przywierało do stolnicy, należy lekko je podsypywać mąką.

6. Tłuszcz do smażenia powinien być bardzo gorący.

Przepisy, których może dotyczyć porada

1

Pyszne pączki Hanny Szymanderskiej

imie nazwisko Kulinarne pyszności Molki
Kulinarne pyszności Molki

7

Faworki, niczym ciasto francuskie

imie nazwisko andzia-35
Pyszne jedzonko

13

Faworki na piwie i kilka dobrych rad, jak zrobić faworki doskonałe

imie nazwisko andzia-35
Pyszne jedzonko

58

Domowe pączki z marmoladą

imie nazwisko Kasia
Kuchnia na 5