Faworki Nelly Rubinstein
Faworki smażę raz w roku. I chociaż mam swój ulubiony, wypróbowany przepis, zdarza się, że sięgam po inny, zwłaszcza jeśli jest rekomendowany. W tym roku usmażyłam faworki Nelly Rubinstein a skusiła mnie tu mniejsza ilość żółtek, dzięki czemu nie musze się martwić o pozostałe białka a często mam problem co z nimi zrobić. Faworki są bardzo dobre, chrupiące i bardzo wciągające.
Składniki:
- 1 jajko
- 2 żółtka
- 2 łyżki (30 ml) rumu
- 2 łyżki (30 g) drobnego cukru
- 1/8 łyżeczki soli
- 1/3 szklanki (80g) kwaśnej, gęstej śmietany
- 2 łyżki (35 g) miękkiego masła
- 2 szklanki (280 g) mąki pszennej tortowej
- tłuszcz do smażenia
- mąka do podsypywania blatu
- cukier do obsypania faworków