Porady kulinarne

Kołacz z makiem - jak formować?

Pierwszy z placków ułożyć na tortownicy, posmarować go masłem i połową masy makowej. Następnie ułożyć na nim drugi placek, posmarować masłem, ułożyć masę makową i przykryć pozostałym plackiem. Placki ponacinać najpierw na 4 części,  tak aby w środku  pozostały złączone. Powstałe ćwiartki naciąć  na dalsze połówki  itd.  Ciasto ma być podzielone na 16 kawałków. Każdy z powstałych kawałków skręcić wokół siebie. Należy robić to jednocześnie po 2 kawałki. Ten , który trzymamy w prawej ręce skręcamy w prawą stronę, ten  który trzymamy w lewej ręce skręcamy w lewą stronę. Końce skręconych  kawałków  połączyć ze sobą, tak aby powstały warkocze.

Przepisy, których może dotyczyć porada

2

Makowiec świąteczny ( strucla z makiem )

imie nazwisko kolorowo-torcikowo
kolorowo-torcikowo

4

Piernik staropolski

imie nazwisko zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

2

Pierniczki Aganiok - ciasto

imie nazwisko Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki

17

Kołaczyk z makiem

imie nazwisko figmara
figowe smaki

8

MAKOWIEC

imie nazwisko duszek
Potrawy regionalne

9

Piernik

imie nazwisko Abbra
Moje Kucharzenie

3

Piernik staropolski z powidłami

imie nazwisko upl
Niebo w gębie