Porady kulinarne

Faworki - jak zrobić faworki doskonałe?

Nie zapomnijcie o tym, że: mąkę do ciasta należy przesiać i nie dodawać jej zbyt dużo; ciasto faworkowe powinno mieć konsystencję ciasta pierogowego, nie należy również ciasta zbyt mocno podsypywać, wybijanie wałkiem jest konieczne, możecie zrobić to również tłuczkiem do ziemniaków (min. 5-10 minut), ciasto musi "odpocząć", ciasto należy rozwałkować najcieniej jak sie tylko da, faworki wrzucamy na gorący smalec (lub plantę) i pilnujemy, aby się nie spaliły (wystarczy kilka sekund i po faworkach)-), po usmażeniu koniecznie trzeba osączyć faworki na papierowych ręcznikach

Przepisy, których może dotyczyć porada

1

Pyszne pączki Hanny Szymanderskiej

imie nazwisko Kulinarne pyszności Molki
Kulinarne pyszności Molki

7

Faworki, niczym ciasto francuskie

imie nazwisko andzia-35
Pyszne jedzonko

13

Faworki na piwie i kilka dobrych rad, jak zrobić faworki doskonałe

imie nazwisko andzia-35
Pyszne jedzonko

58

Domowe pączki z marmoladą

imie nazwisko Kasia
Kuchnia na 5