Porady kulinarne
-
Rosół - jak wzbogacić jego kolor?
Jeżeli rosół wydaje się zbyt blady, można dodać do niego szczyptę szafranu.
-
Jak dolewać wino do duszonego mięsa?
Wino dolewam powoli - żeby, mięso się dusiło a nie gotowało jak w zupie.
-
Jak wyparzyć słoiki na przetwory?
Słoiki trzeba dokładnie wymyć i wyparzyć. Ja zalewam je wrzątkiem i zostawiam na kilka minut. Można też zanurzyć słoiki i zakrętki w garnku z wrzątkiem.
-
Jak zamrozić szałwię?
Najlepszym sposobem na zamrożenie szałwii jest mrożenie w pojemnikach na lody i na dodatek nie w wodzie, ale w oliwie.
-
Strucla makowa - co zrobić, aby nie pękła podczas pieczenia?
Ciasto trzeba koniecznie piec w pergaminie, by nie popękało.
-
Ciasta - co zapobiega opadaniu owoców?
Suszone owoce zasypałam łyżką mąki i wymieszałam - to (zazwyczaj) zapobiega ich opadaniu na dno ciasta.