Rosół drobiowy

Rosół drobiowy

 

pół kurczaka - wiejskiego - bez skóry

 

włoszczyzna - marchewki (6 małych albo 3 duże), pół selera, 3 małe pietruszki, podpieczona cebula

 

10 nasion czarnego pieprzu

 

8 owoców ziela angielskiego

 

4 liście laurowe

 

sól do smaku

 

Kurczaka - oczyszczonego, obranego ze skóry i pociętego na kawałki - zalałam 3 litrami wody, dodałam przyprawy i gotowałam około półtorej godziny. Na początku, jak już zagotowało się wszystko zebrałam z wierzchu szumowiny. Po godzinie dodałam warzywa - drobno pokrojone i całość gotowałam godzinę od momentu powtórnego wrzenia. Na koniec posoliłam do smaku.

 

To wszystko. Wyszło przepyszne i dietetyczne. Lekkostrawne. Moje dziecko wczoraj miało sensacje żołądkowe a nic nie leczy bolącego brzuszka lepiej niż domowy rosołek drobiowy z domowymi kluskami mamusi: http://niebowgebie.blox.pl/2006/12/Domowy-makaron-do-zupy-100-g-maki-na-1-jajko-ja.html

PS Jeżeli rosół wydaje się zbyt blady, można dodać do niego szczyptę szafranu.

Kategorie przepisów