Keks na Wielkanoc
250 g miękkiego masła
150 g białego cukru
4 jajka
250 g mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
10 g proszku do pieczenia
szczypta soli
laska wanilii - właściwie tylko jej wyskrobane wnętrze
3 łyżki mleka
100 g skórki pomarańczowej
100 g kandyzowanych wiśni
50 g rodzynek
50 g żurawiny
garść siekanych włoskich orzechów
Suszone owoce zasypałam łyżką mąki i wymieszałam - to (zazwyczaj) zapobiega ich opadaniu na dno ciasta.
Mąkę pszenną i ziemniaczaną, proszek do pieczenia i sól przesiałam do miski, wymieszałam dokładnie.
W dużej misce utarłam miękkie masło z cukrem, dodając po jednym jajku - masa powinna być gładka. Dodałam wnętrze laski wanilii. Następnie stopniowo zaczęłam dodawać wymieszane sypkie składniki. Kiedy ciasto było już idealnie gładkie dodałam bakalie - trzeba je delikatnie wmieszać silikonową szpatułką, albo drewnianą łyżką.
Masę przelałam do formy keksowej - wysmarowanej olejem i wyłożonej papierem pergaminowym.
Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piekłam około 50 minut.
Ciasto jest gotowe, kiedy wetknięty w nie drewniany patyczek wyciągamy suchy.
Przestudzone ciasto polałam lukrem: cukier puder + sok z pomarańczy.