Keks na Wielkanoc

Keks na  Wielkanoc

Zdjęcie - Keks na  Wielkanoc - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Keks na  Wielkanoc - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

250 g miękkiego masła

150 g białego cukru

4 jajka

250 g mąki pszennej

2 łyżki mąki ziemniaczanej

10 g proszku do pieczenia

szczypta soli

laska wanilii - właściwie tylko jej wyskrobane wnętrze

3 łyżki mleka

100 g skórki pomarańczowej

100 g kandyzowanych wiśni

50 g rodzynek

 50 g żurawiny

 garść siekanych włoskich orzechów


Suszone owoce zasypałam łyżką mąki i wymieszałam - to (zazwyczaj) zapobiega ich opadaniu na dno ciasta.

Mąkę pszenną i ziemniaczaną, proszek do pieczenia i sól przesiałam do miski, wymieszałam dokładnie.

W dużej misce utarłam miękkie masło z cukrem, dodając po jednym jajku - masa powinna być gładka. Dodałam wnętrze laski wanilii. Następnie stopniowo zaczęłam dodawać wymieszane sypkie składniki. Kiedy ciasto było już idealnie gładkie dodałam bakalie - trzeba je delikatnie wmieszać silikonową szpatułką, albo drewnianą łyżką.

Masę przelałam do formy keksowej - wysmarowanej olejem i wyłożonej papierem pergaminowym.

Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piekłam około 50 minut.

Ciasto jest gotowe, kiedy wetknięty w nie drewniany patyczek wyciągamy suchy.

Przestudzone ciasto polałam lukrem: cukier puder + sok z pomarańczy.



Kategorie przepisów