Na ten przepis trafiłam, przeglądając stare numery gazety „Moje Gotowanie” - 2003 roku, i sama się zdziwiłam, ile tam jest ciekawych przepisów, które można wykorzystać :)
Zupa jest na tyle sycąca, że wystarcza za cały obiad. Świetnie się mrozi, nic nie traci na smaku - warto więc ją zamrozić, jeżeli porcja jest dla nas za duża.
Po upalnym lecie, w czasie którego wszyscy szukaliśmy ochłodzenia nadeszła pora rozgrzewania. Różne są na to sposoby, mój ulubiony to kubek gorącej zupy. Oczywiście kremowej. Dzisiaj proponuję zupę wielowarzywną z dodatkiem papryczki chilli i chrupiących grzanek.
Seler obieramy i kroimy w dużą kostkę, cebule także w kostkę. Na oliwie podsmażamy seler z cebulą. Zalewamy bulionem warzywnym. Gotujemy do miękkości. 5 minut przed końcem gotowania dodajemy gruszkę i cynamon...
Rewelacyjna zupa na zimę! Jest niezwykle aromatyczna. Nie jest ostra czego można by się spodziewać po takiej ilości użytego czosnku. Jego smak jest wyraźnie wyczuwalny, ale łagodzą go ziemniaki i śmietanka. Świetnie smakuje z dodatkiem chrupiących grzanek
Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę. Por drobno siekamy. Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach.
W garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej Kujawski.
Wrzucamy por, smażymy przez 3 minuty.
Dodajemy ziemniaki, przesmażamy przez 5 minut. Wlewamy gorący bulion. Zagotowujemy
Pyszna, gęsta, lekko pikantna zupa serowo-cebulowa. Intensywny smak cebuli idealnie łączy się z kremowym, delikatnym smakiem sera. Jeśli macie pod ręką gotowy wywar przygotujecie ją w 20 minut. Można ją podawać z grzankami.