Pikantna zupa tajska
Na ten przepis trafiłam, przeglądając stare numery gazety „Moje Gotowanie” - 2003 roku, i sama się zdziwiłam, ile tam jest ciekawych przepisów, które można wykorzystać :) Składniki: 3 udka kurczaka, strąk czerwonej papryki, 4-5 pieczarek, mały por, ząbek czosnku, mała papryczka chilli, 2-3 łyżeczki pasty curry (zielonej lub czerwonej), 400 ml mleczka kokosowego, 1-2 łyżki soku z cytryny, sól, imbir Udka zalej wodą i zagotuj. Pieczarki i pora pokrój w plasterki, paprykę w słupki, czosnek i chilli posiekaj. W rondlu rozgrzej olej, wrzuć warzywa i grzyby, przesmaż. Dodaj czosnek, chilli, imbir i pastę curry. Dolej do rondla wywar mięsny oraz dodaj mięso, pokrojone na kawałki. Wlej mleko kokosowe, zagotuj, przypraw solą i sokiem cytrynowym.