Takie buraczki, to obok marchewki z groszkiem, prawdziwie babciny dodatek do obiadu. W dobie dzisiejszych sałat z vinegretem, fasolki szparagowej czy kalafiora gotowanych na parze, to bez wątpienia jarzynka retro.
Dzisiaj będę Was kusić i zachęcać do zrobienia naprawdę wspaniałej sałatki. Była wynikiem porządków w lodówce, ale efekt wyszedł naprawdę przepyszny! Gotowane krewetki podsmażone z papryczką chilli podane na sałacie z dodatkiem pomelo i słodkiej pomarańczy... Do tego pikantny dressing pomarańczowy... Eksplozja smaków i kolorów na talerzu!
Surówkę z surowego buraka już Wam kiedyś przedstawiałam. Pisałam też o wyższości buraka surowego nad gotowanym (chodzi o wartość IG). Dzisiaj wersja z marchewką i dodatkiem awokado. Idealny dodatek do dania mięsnego również dla tych na diecie cukrzycowej.
Znalazło się w niej między innymi ulubione ostatnio przeze mnie mango i kiwi. Do tego pomarańcza, banan i pestki granatu. Całość doprawiona delikatnym sosem na bazie jogurtu greckiego i soku ananasowego. Polecam.