Robię je , gdy zostanie mi trochę duszonego mięsa z obiadu . Wtedy przyrządzam takie właśnie zapiekane naleśniki lub przekładam placki naleśnikowe farszem i zapiekam (taka zapiekanka a'la tort )
Wypróbowałam niedawno kolejny przepis na naleśniki z bloga Atinki. Są to naleśniki szwedzkie, z mnóstwem aromatycznych przypraw: cynamonem, kardamonem, imbirem i gałką muszkatołową. Wspaniale pachną i świetnie smakują.
Pewnie jak większość z Was, naleśniki zawsze robiłam "na oko". Trochę mleka, mąki, jajka...Za rzadkie ciasto? Dosypać mąki. Za gęste? Dodać mleka itd. Aż w końcu jakiś czas temu znalazłam przepis idealny.
Dziś mam dla Was wersję na słodko … o niesamowitym smaku , ale i aromacie.
Zapieczone migdały i soczyste pomarańcze przywodzą na myśl nie tylko Święta , ale i egzotyczne wakacje.
Serowy farsz jest niezwykle sycący … a zapieczona pierzynka z dodatkiem płatków migdałowych sprawia , że każdy kęs to prawdziwa rozkosz dla podniebienia!
Proponuję Wam zrobienie noworocznego, szampańskiego ciasta :) Podczas pieczenia wszelkie % się ulatniają, pozostawiając w cieście delikatny winny posmak, mnie mocno kojarzący się ze smakiem białej czekolady (...). Polecam wypróbować, bo to nietrudne i całkiem fajne ciasto :)
Wcale nie tylko dla zakochanych i wcale nie tylko w Walentynki. Takie śniadanie z całą pewnością umili każdy poranek i sprawi , że dzień stanie się piękniejszy. Nic wycudowanego! Nic nadzwyczajnego! A jednak widać , że przyrządzone z sercem ….