To mój ulubiony przepis na faworki! Jednocześnie jest bardzo prosty. Ciasto przyjemnie się ugniata, nie trzeba go składać ani uderzać wałkiem. Faworki wychodzą ekstra kruche!
Są ciasta, których po zrobieniu jest „za mało”. Są tak dobre, że znikają dosłownie w mgnieniu oka. Do listy takich ciast z pewnością można dopisać napoleonkę.
Szybkie ciasto, przygotowane z wykorzystaniem gotowego ciasta francuskiego, z masą budyniową i bezpestkowymi winogronami, które nie są tutaj punktem obowiązkowym, a jedynie nadają całości pewnego orzeźwienia.
Tiramisu to chyba jeden z najbardziej rozpoznawalnych deserów na świecie. Jak go tutaj nie lubić, kiedy nasączone w gorzkiej kawie biszkopty idealnie równoważą słodycz kremu. Włosi wiedzą co dobre, a ich kuchnia jest jedną z moich ulubionych
Kilka podstawowych składników wystarczy, żeby upiec aromatyczne i smaczne ciasto z letnimi owocami. Polecam owoce o kwaskowatym posmaku, który sanowi przeciwwagę do słodyczy ciasta. Szybkie ciasto na majówkę, na piknik i na leniwe popołudnia 🙂
Macie ochotę na pyszne domowe drożdżówki? Ten przepis od Marzenki z bloga Kulinarna Maniusia na bułeczki z kruszonką i marmoladą z pewnością zadowoli Waszą zachciankę.
Z ciastem fantastycznie się pracuje. Jest mięciutkie, pulchniutkie. Idealne.
Ciasteczka wyszły pyszne. Są mięciutkie, idealne do kawy, pachną obłędnie i nie są za słodkie. (...). Jeśli wolicie bardziej słodkie ciasteczka, to cukru musicie dać więcej. Ja zmniejszyłam jego ilość.
Dziś przepis na uniwersalne, szybkie i najlepsze ciasto ucierane. Ten przepis jest dlatego uniwersalny, ponieważ traktuję go jako bazę do różnych wypieków. Ciasto to mogłabym śmiało nazwać całorocznym ciastem z owocami, ponieważ robię je przez cały rok, zmieniając dowolnie owoce na takie, które akurat są dostępne na straganach.
Przepis na to ciasto, dostałam od fanki Pani Zosi 🙂 Jest to jeden z najlepszych przepisów na ciasto drożdżowe, które zrobisz bez wysiłku. Ciasto znakomicie rośnie, można tutaj dodać masę serową, ulubione owoce i kruszonkę.
Przesianą mąkę (z proszkiem do pieczenia) posiekać z masłem, dodać cukier, cukier z wanilią, sól, żółtka i jajko.
Ciasto szybko wyrobić, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na jedną godzinę.
Ciasto rozwałkowywać partiami, wykrawać z niego kwadraty...
Sernik na kruchym cieście to coś, co zdecydowanie trafia w mój gust. Pierniczki nadają całości świetnego efektu, zarówno smakowego jak i wizualnego, a sama masa serowa jest przyjemnie smakowita. Ciasto wychodzi słodkie, ale jest to słodycz taka akuratna, przynajmniej dla mnie 😉