Wiatraczki z dżemem z rajskich jabłek

przepis:

200 g mąki pszennej (500)

100 g maki pszennej krupczatki (450)

200 g masła

100 g cukru pudru

2 żółtka

1 jajko

0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

1 opakowanie cukru z wanilią

szczypta soli

cukier do posypania ciastek

Przesianą mąkę (z proszkiem do pieczenia) posiekać z masłem, dodać cukier, cukier z wanilią, sól, żółtka i jajko.

Ciasto szybko wyrobić, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na jedną godzinę.

Ciasto rozwałkowywać partiami, wykrawać z niego kwadraty.

Na środku każdego kwadratu ułożyć kleks z dżemu. Wierzchołki kwadratów ponacinać i zawinąć, tak aby powstały wiatraczki.

Każde ciasteczko posypać kryształkami cukru.

Ciasteczka piec ok. 10 min. w piekarniku nagrzanym do temp 180° C.

Zdjęcie - Wiatraczki z  dżemem z rajskich jabłek - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów

Podobne przepisy