Żurek wegetariański

Żurek wegetariański

A gdyby tak zrobić wegetariańską wersję żurku na te święta? Albo i nie na święta tylko tak po prostu, bo ta zupa jest po prostu pyszna! Bazuje na fasoli, ziemniakach i jabłkach, a kwasowości dodaje mu zakwas na żurek. Jest cudowny! To co? Spróbujesz przepis na ten żurek wegetariański?

Zdjęcie - Żurek wegetariański - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiŻurek wegetariański

Ilość porcji: 6

Składniki na żurek wegetariański:

  • 400 g cebuli (2 sztuki)
  • 300 g jabłek (2 sztuki)
  • 300 g ziemniaków (4 sztuki)
  • 1 puszka 310 g fasoli cannellini na parze Bonduelle
  • 1 l bulionu lub wody
  • 500 ml zakwasu na żurek (w wersji bezglutenowej gryczany)
  • Sól i pieprz
  • 1 łyżka majeranku
  • Do podania opcjonalnie: 6 jajek na twardo i koperek

Jak przygotować żurek wegetariański:

  • Jabłka obieramy i kroimy  w kostkę, cebulę siekamy w kostkę. Podsmażamy na oleju, aż się skarmelizują.
  • W garnku zagotowujemy bulion. Ziemniaki obieramy i kroimy w drobną kostkę, wrzucamy do garnka i gotujemy 12 minut, do miękkości.
  • Dodajemy fasolę, zakwas na żur, podsmażoną cebulę z jabłkiem  i przyprawy. Mieszamy i gotujemy jeszcze 2 minuty.
  • W wersji wegetariańskiej podajemy z jajkami ugotowanymi na twardo. Posypujemy koperkiem.

Smacznego!Zdjęcie - Żurek wegetariański - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów