Żurek wegetariański

A gdyby tak zrobić wegetariańską wersję żurku na te święta? Albo i nie na święta tylko tak po prostu, bo ta zupa jest po prostu pyszna! Bazuje na fasoli, ziemniakach i jabłkach, a kwasowości dodaje mu zakwas na żurek. Jest cudowny! To co? Spróbujesz przepis na ten żurek wegetariański?
Żurek wegetariański
Ilość porcji: 6
Składniki na żurek wegetariański:
- 400 g cebuli (2 sztuki)
- 300 g jabłek (2 sztuki)
- 300 g ziemniaków (4 sztuki)
- 1 puszka 310 g fasoli cannellini na parze Bonduelle
- 1 l bulionu lub wody
- 500 ml zakwasu na żurek (w wersji bezglutenowej gryczany)
- Sól i pieprz
- 1 łyżka majeranku
- Do podania opcjonalnie: 6 jajek na twardo i koperek
Jak przygotować żurek wegetariański:
- Jabłka obieramy i kroimy w kostkę, cebulę siekamy w kostkę. Podsmażamy na oleju, aż się skarmelizują.
- W garnku zagotowujemy bulion. Ziemniaki obieramy i kroimy w drobną kostkę, wrzucamy do garnka i gotujemy 12 minut, do miękkości.
- Dodajemy fasolę, zakwas na żur, podsmażoną cebulę z jabłkiem i przyprawy. Mieszamy i gotujemy jeszcze 2 minuty.
- W wersji wegetariańskiej podajemy z jajkami ugotowanymi na twardo. Posypujemy koperkiem.
Smacznego!